Tuulettimet ja jäähdytys

Powerin valikoimasta löydät laadukkaat ja edulliset ratkaisut tietokoneesi jäähdytykseen. Meillä on tarjolla tietokoneen tuulettimia useilta eri merkeiltä sekä vaativaankin käyttöön sopivat lämpötahnat tietokoneen jäähdytykseen.


Miksi tietokoneen riittävä jäähdytys on tärkeää?

Tietokoneen komponentit kuten näytönohjain ja prosessori tuottavat lämpöä koneen ollessa käynnissä. Mikäli tietokone pääsee kuumenemaan se alkaa hidastua ja toiminnot saattavat alkaa nykimään. Samalla huomaat todennäköisesti tuulettimen äänen lisääntymisen ja kone on usein myös kädellä kokeillen poikkeavan kuuma. Mikäli laite kuumenee riittävästi, saattaa se sammuttaa itsensä automaattisesti tai rikkoutua. Kukaan meistä ei tietenkään halua näin käyvän laitteelleen kesken tärkeän projektin tai hauskan pelin – näin ollen laitteen riittävästä jäähdytyksestä on tärkeää huolehtia.


Millä keinoin tietokoneita jäähdytetään? Kuinka tehostaa jäähdytystä?

Tietokoneen sisällä on yksi tai useampi tuuletin, jotka jäähdyttävät joko koko konetta tai tiettyä komponenttia, kuten prosessoria. Tuulettimen yhteydessä on usein jäähdytysrivat, eli niin sanottu siili, jäähdytyspinta-alaa lisäämässä. Tuulettimet jäähdyttävät laitetta sisältäpäin tuomalla viileää ilmaa ulkoa koneen sisälle ja puhaltamalla kuuman ilman ulos. Tästä syystä on tärkeää, että tuulettimien jäähdytysaukot ovat vapaina, eli kone ei esimerkiksi ole aivan kiinni seinässä tai kalusteissa. Lisäksi on tärkeää, että laitetta tietokonetta säilytetään mahdollisimman pölyttömässä paikassa. Tuulettimeen joutunut pöly eristää lämpöä ja heikentää tuulettiminen tehokkuutta.

Tuulettimen sekä lämpörivat voi puhdistaa varovasti paineilmalla. Kannattaa kuitenkin pitää tuulettimesta kiinni niin, ettei se pääse pyörimään, näin sen laakerit eivät rikkoudu. Mikäli tuulettimen puhdistus ja laitteen optimaalinen sijoittelu eivät vähennä tietokoneesi kuumenemista, sinun tulee todennäköisesti vaihtaa joko tuulettimen ja siilin välissä oleva lämpötahna tai koko tuuletin.

Useimmiten lämpötahnan vaihto riittää, etenkin, jos kyseessä on prosessorin tuuletin. Tätä kannattaa kokeilla ensimmäiseksi, sillä kuivaneen vanhan lämpötahnan vaihtaminen uuteen on helpompaa, nopeampaa ja edullisempaa kuin koko tuulettimen uusiminen. Mikäli tämä ei auta, tulee tuuletin vaihtaa uuteen.


Kuinka valita sopivat komponentit koneesi jäähdytykseen?


Tuuletin

Pöytätietokoneessa komponenteilla on usein omat tuulettimensa ja lisäksi voit kiinnittää koneen koteloon kotelotuulettimia. Molemmissa on tärkeää huomioida tuulettimen koko – sen tulisi mahtua koneesi sisään ja olla kiinnitettävissä sinne. Mikäli tuuletin tulee kiinni johonkin komponenttiin, kuten prosessoriin, varmista, että tuulettimen kiinnitys on yhteensopiva prosessorityyppisi kanssa.

Jokaisen tuuletinmallimme tuotetiedoista löydät tuulettimen koon millimetreinä, sekä yhteensopivat kiinnitykset, mikäli kyseessä on toiseen komponenttiin kiinnitettävä tuuletin. Lisäksi löydät tuotteista muuta tietoa, kuten ilmavirran kuutiometreinä per tunti sekä pyörimisnopeuden kierroksina minuutissa. Nämä antavat sinulle tietoa tuulettimen jäähdytyskyvystä - mitä enemmän ilmaa tuuletin kierrättää, sitä tehokkaammin se jäähdyttää laitettasi.

Kun olet löytänyt sopivankokoisen ja oikealla kiinnityksellä olevan tuulettimen, joka on riittävän tehokas, voit kiinnittää huomiosi muihin ominaisuuksiin. Tuulettimet eroavat edellisten lisäksi muun muassa melutasossaan sekä ulkonäössään. Melua mitataan desibeleissä, mitä suurempi luku melutason kohdalla on, sitä äänekkäämmästä laitteesta on kyse. Ulkonäön osalta tuotekuvamme kertovat sinulle tekstiä enemmän – meillä on lukuisia erivärisiä ja tyylisiä tuulettimia. Osassa on lisäksi erilaisia valoja, jotka näyttävät upeailta läpinäkyvän kotelon läpi!


Lämpötahna

Varmista tuulettimesi valmistajalta tuulettimen tarkan mallin avulla, millainen tahna siihen sopii. Lämpötahnoista löytyy useita erilaisia vaihtoehtoja niin koostumuksen kuin kiinteydenkin suhteen:
osa tahnoista sisältää metallipohjaisia aineita ja osa ei, osa on lähes kiinteitä, osa rasvamaisia ja osa nestemäisiä. Kaikissa näissä luokissa tahnojen välillä on eroja siinä, kuinka tehokkaasti ne viilentävät.

Kysy tuulettimen ja tahnan valintaan apua myyjiltämme, tai suoraan laitteesi valmistajalta.


Vinkit tuulettimen ja lämpötahnan vaihtoon

Tuuletinta, lämpötahnaa tai muita komponentteja vaihtaessasi on olennaista, että tietokone on sammutettuna prosessin ajan. Komponenttien vaihdon yhteydessä kopan avattuasi on hyvä puhdistaa koneen sisäosat paineilmalla. Muista, ettei komponentteihin tule koskea paljain käsin, eli käytä ohuita käsineitä.

Mikäli vaihdat komponentteja koneeseesi ensimmäistä kertaa, on hyvä idea ottaa kuvat, miten johdot ja komponentit olivat ennen irrottamista. Pyri siihen, että irrotat vain pakolliset osat, eli esimerkiksi tuuletinta vaihtaessasi vain tuulettimen johdot ja siili tulisi irrottaa. Mikäli vaihdat pelkän lämpötahnan, irrota siili, poista vanhan tahnan jämät ja puhdista siili sekä tuuletin ja lisää uusi tahna puhtaiden komponenttien väliin.

Lämpötahnaa tulee laittaa linssinkokoinen, pieni tippa. Sen tulisi asettua tasaisesti ympyrään, kun komponentit ovat paikoillaan. Jos tahnaa tursuu reunoilta yli, olet laittanut sitä liikaa. Mikäli tahnaa on liikaa tai liian vähän sen jäähdytysteho heikkenee.


Yhteenveto

Jotta tietokoneesi toimisi sujuvasti, tulee sen riittävästä jäädytyksestä huolehtia. Varmista, että laitteesi on pölyttömässä paikassa ja sen ilman poisto- ja ottoaukot ovat esteettömät. Mikäli tuuletin kuulostaa näistä toimista huolimatta pyörivän kovaa kevyessäkin käytössä ja huomaat laitteesi lämpenevän, on hyvä harkita lämpötahnan ja/tai tuulettimen vaihtoa.

Powerin valikoimasta löydät sekä lämpötahnat, että useita erimallisia ja –merkkisiä tuulettimia tietokoneille. Varmista, että tuulettimen koko ja liitännät vastaavat koneestasi löytyviä, kysy tarvittaessa apua myyjiltämme. Tuulettimet eroavat myös designiltaan ja jäähdytyskyvyltään. Löydät mallikohtaiset lisätiedot tuotesivuiltamme.

Vaihtaessasi komponentteja varmista, että koneesi virta on sammutettuna. Varmista lisäksi, että johtoja irrottaessasi otat joko kuvat tai muutoin tiedät, mikä tulee kytkeä mihinkin takaisin. Huomioi, että komponentteja ei tulisi käsitellä paljain käsin. Komponenttien vaihtoa varten tarvitset siis itse komponentin lisäksi ainakin hansikkaat, paineilmaa koneesi puhdistamiseen sekä ruuvimeisselin komponenttien irrottamiseen ja kiinnittämiseen. Lämpötahnaa vaihtaessasi tarvitset vastaavat työkalut. Huomioi, että pieni pisara tahnaa riittää ja että liika tahna heikentää jäähdytystä.