Näytönohjaimet

Näytönohjain on yksi tietokoneen tärkeimmistä osista prosessorin ja muistin lisäksi. Se on tietokoneeseen kuuluva komponentti, jonka tehtävänä on piirtää grafiikka tietokoneen näytölle ja nimensä mukaisesti ohjata näytöllä näkyvää ja liikkuvaa kuvaa. Tehokkaimpia näytönohjaimia käytetään pääasiallisesti graafisesti vaativiin tarkoituksiin, kuten peleihin ja muihin visuaalisiin teoksiin, mutta nykyisin myös paljon virtuaali- eli kryptovaluuttojen louhimiseen niiden hyvän laskentatehokkuuden johdosta.

Näytönohjain koostuu suorittimesta, näyttömuistista sekä liitännästä itse näyttöä varten. Tunnetuimmat, sekä suurimmat näytönohjaimen grafiikkasuorittimien valmistajat ovat AMD ja Nvidia. Eri valmistajien näytönohjaimissa on usein myös erilaisia lisäominaisuuksia, kuten esimerkiksi kiihdytetty 2D- ja 3D- grafiikan renderöinti, videokaappaus, TV-viritinadapteri, TV-ulostulo sekä mahdollisuus liittää ohjaimeen useampia näyttöjä samaan aikaan. Nykyaikaiset PC-näytönohjaimet toimivat pääsääntöisesti AGP- tai PCI Express -laiteväylässä.

Näytönohjaimia on myös ulkoisia malleja, jotka mahdollistavat graafisesti kuormittavien pelien pelaamisen myös kannettavalla tietokoneella, jonka oma näytönohjain ei välttämättä ole suorituskyvyltään tarpeeksi tehokas raskaiden pelien grafiikoiden pyörittämiseen. Ulkoinen näytönohjain liitetään kannettavaan tietokoneeseen yleisimmin USB-johdolla. Vaikka tietokoneessa olisi jo integroitu näytönohjain, voidaan siihen lisätä myös erillinen ohjain, mikäli tietokoneessa on PCI-E tai AGP väylä, sekä sen virtalähde ja emolevy tukevat sitä.


Näytönohjaimen komponentit

Näytönohjain koostuu piirilevystä, johon kiinnitetään erilaisia komponentteja. Tällaisia komponentteja ovat esimerkiksi grafiikkasuoritin, näyttömuisti, jäähdytyslaitteet sekä erilaiset ulostuloliitännät. Grafiikkasuoritin on osa näytönohjainta joko erillisessä laajennuskortissa tai integroituna emolevyyn. Integroitujen grafiikkasuorittimien suorituskyky on yleensä pienempi kuin laajennuskorttimuotoisten suorittimien.

Näytönohjaimen näyttömuisti vaihtelee yleensä 2 GB muistista aina 12 GB saakka. Mitä suurempi näyttömuisti näytönohjaimessa on, sitä paremmin esimerkiksi erittäin graafiset videopelit pyörivät. Myös intensiiviset graafiset työt, videoiden editointi, sekä 3D-mallinnus helpottuu ja laatu paranee, mitä enemmän tietokoneen näytönohjaimen näyttömuistia on käytettävissä. Joissain näytönohjaimissa on käytetty myös niin sanottua Auto-Extreme –teknologiaa, sekä Super Alloy Power II-komponentteja parhaan mahdollisen vakauden takaamiseksi tietokoneella pelatessa.

Näytönohjain käyttää verrattain myös paljon sähköä, joka saattaa aiheuttaa sen lämpenemisen. Ohjaimen jäähdytyslaitteiden tehtävänä on siirtää lämpöä muualle, ettei näytönohjain ylikuumene. Yleisimmin näytönohjaimet sisältävät erilaisia jäähdytyslaitteita; jäähdytyssiili johtaa lämpöä pois ytimestä ja muistista, kun taas tuuletin pyörii aktiivisesti viilentäen ilmaa tietokoneen sisällä. Muun muassa joissakin Asuksen näytönohjaimissa on niin kutsuttu Turbo-jäähdytys, joka käyttää kaksinkertaista kuulaakerituuletinta, jonka käyttöikä on jopa neljä kertaa pidempi perinteiseen tuulettimeen verrattuna.

SLI (Scalable Link Interface) on Nvidian kehittämä liitäntä, joka mahdollistaa jopa neljän näytönohjaimen liittämisen rinnakkain tuomaan lisää laskentatehoa. Parhaimmillaan SLI kykenee jopa kaksinkertaistamaan tuotettavien pikseleiden määrän. Tätä ominaisuutta on hyödynnetty muun muassa Nvidian GeForce 6xxx - sarjan näytönohjaimissa. Myös eri valmistajien näytönohjaimet on nykyään mahdollista saada toimimaan SLI-tilassa, käyttämällä molemmissa hitaampia kellotaajuuksia, mikäli grafiikkapiirit ovat samat ja emolevyt tukevat SLI-tilaa.


Suorituskyky

Valittaessa näytönohjainta, vaikuttaa ostopäätökseen etenkin haluttu tai vaadittu näytönohjaimen suorituskyky. Grafiikkaohjaimen ominaisuudet vaikuttavat siihen, kuinka näyttävää grafiikkaa näytönohjain kykenee luomaan. Lisäksi näytönohjaimen suorituskykyyn vaikuttaa muistiväylän leveys, sekä sen muistipiirien kellotaajuus ja sukupolvi. Mitä enemmän näytönohjaimessa on muistia, sitä enemmän se pystyy näyttämään yksityiskohtia kuvassa ja sitä parempi suorituskyky näytönohjaimella on.

Näytönohjainta valitessa kannattaakin pohtia, mitä tietokoneellasi teet ja minkälaisia pelejä sillä pelaat. Grafiikaltaan vaativammat pelit tarvitsevat suorituskyvyltään paremman näytönohjaimen kuin toiset, toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla ja luodakseen pelaajalle parhaan mahdollisen kuvanlaadun ja pelikokemuksen. Valintaa tehdessä kannattaa myös ottaa huomioon käytettävän näytön tarkkuus, sekä tietokoneen virtalähteen tehokkuus.

Useimpien näytönohjainten teknisessä kuvauksessa mainitaan myös lyhenne GDDR5 (Graphics Double Data Rate, version 5), jolla tarkoitetaan näytönohjainten luku- ja kirjoitinmuistityyppiä. Kellotaajuus sen sijaan ilmaisee, kuinka monta tilanvaihdosta suoritin suorittaa sekunnissa ja sen yksikkönä on hertsi. Mitä suurempi kellotaajuus, sitä enemmän käskyjä suoritin kykenee toteuttamaan. GDDR5:n kellotaajuudet ovat noin gigahertsin luokkaa.

Uusimmat näytönohjaimet ovat myös VR-ystävällisiä (Virtual Reality), eli ne tukevat virtuaaliteknologiaa. Valitsemalla VR-näytönohjaimen, viet pelitietokoneesi kirjaimellisesti kokonaan uudelle ulottuvuudelle ja varmistut siitä, että tietokoneessasi on optimaalisen virtuaalipelaamisen edellyttämät ominaisuudet.


Yhteenveto

Näytönohjaimien hinnat vaihtelevat niiden suorituskyvyn mukaan alle sadasta eurosta reilu tuhanteen
euroon. Suosituimpien näytönohjainten hinnat vaihtelevat noin 400 eurosta 800 euroon. Mitä kalliimpi
näytönohjain on, sitä enemmän siinä on ominaisuuksia ja sitä parempi sen suorituskyky on. Hinnaltaan
keskitasoisessa näytönohjaimessa voi olla esimerkiksi 7680 x 4320 pikselin maksimiresoluutio ja noin 8
gigatavun näyttömuisti. Tämän kaltainen näytönohjain sopii parhaiten kovan luokan pelaamiseen, siihen voi liittää useamman näytön samaan aikaan sekä se tukee myös Virtual Reality -ominaisuuksia. Näytönohjaimen valintaan vaikuttaa myös liitäntämahdollisuudet, jotka keskihintatason näytönohjaimissakin on monipuoliset ja on mahdollista kytkeä melkeinpä mihin tahansa pelinäyttöön tai VR-headsetiin. Näytönohjaimen hinta-laatusuhdetta mittaa parhaiten sen suorituskyky ja teho. Mitä enemmän vaadit tietokoneeltasi esimerkiksi graafisesti, sitä enemmän näytönohjaimeen ja etenkin sen suorituskykyyn kannattaa panostaa. Perus pelaamiseen ja muuhun tekemiseen saattaa hyvinkin riittää muutaman sadan euron hintainen näytönohjain.