Muisti (RAM)

Powerin laajasta valikoimasta löydät laadukkaat keskusmuisti, eli RAM-kammat aina edulliseen hintaan. Meiltä löydät kampoja useista eri hintaluokista, sekä useilta valmistajilta. Etsitpä sitten huippunopeaa muistia pelikoneeseesi tai pientä laajennusta mökkilaitteeseesi, löydät meiltä ratkaisun tarpeeseesi.


Mikä on RAM ja miten se toimii?

Keskusmuisti tai englanniksi RAM, eli random access memory, on väliaikainen tallennuspaikka keskeneräisille projekteille. Esimerkiksi avatessasi nettisivun tai sovelluksen, et todennäköisesti tallenna samalla mitään tietokoneen kovalevylle vaan sivusto tai sovellus hyödyntää keskusmuistia toimiakseen. Näin ollen, mitä enemmän keskusmuistia, sitä enemmän ja sitä vaativampia sovelluksia voi olla kerrallaan avoinna laitteellasi.

Mikäli siis haluat nopeasti ja sujuvasti toimivan tietokoneen, on tärkeää hankkia tietokoneeseen riittävästi keskusmuistia. Keskusmuistin lisäksi koneen nopeuteen vaikuttaa olennaisesti myös koneen suoritin, eli prosessori sekä väylät, joita pitkin suoritin ja keskusmuisti kommunikoivat. Lisäksi koneen kovalevyn, eli kiintolevyn tyyppi vaikuttaa koneen käynnistymisnopeuteen ja sisällön avaaamis- sekä tallennusnopeuteen. Edellisten ohella myös näytönohjain vaikuttaa laitteen nopeuteen.

Keskusmuisti on käytössä aina, kun laite on päällä. Kun sammutat tietokoneesi, keskusmuisti tyypillisesti tyhjenee. Keskusmuistia voi lisäksi vapauttaa muiden ohjelmien käyttöön sulkemalla avoimia ohjelmia. Valtaosassa laitteista on mahdollista nähdä analyysi siitä, mikä käyttää keskusmuistia sillä hetkellä ja kuinka paljon muistia kukin ohjelma vie. Tämä helpottaa sinua, jos sinun tarvitsee vapauttaa keskusmuistia muille prosesseille.


Paljonko keskusmuistia tarvitsen?

Sovellukset ovat kehittyneet viime vuosikymmeninä kovaa vauhtia, ja menevät edelleen eteenpäin. Näin ollen myös keskusmuistin määrä ja tarve laitteissa on kasvanut huomattavasti. Mikäli sinulla on vanhempi tietokone, saatat tarvita siihen lisää keskusmuistia saadaksesi raskaammat sovellukset toimimaan - lisäksi olemassa olevat ohjelmat, kuten nettivälilehdet ja pelit toimivat sujuvammin keskusmuistin lisäyksen myötä.

Voit tarkistaa ohjelmistokohtaiset minimivaatimuksen sovelluskehittäjän nettisivuilta. Huomioi kuitenkin, että sinulla saattaa olla yhtä aikaa avoinna muitakin keskusmuistia varaavia ohjelmia- ja toisaalta se, että muutaman vuoden päästä myös sama sovellus saattaa vaatia enemmän laitteeltasi. Näin ollen, kun rakennat uutta konetta tai laajennat vanhan keskusmuistia, kannattaa ottaa hieman enemmän muistia kuin tuo minimi, niin et joudu vuoden tai parin päästä hankkimaan lisää muistia.

Jos et varsinaisesti käytä raskaita ohjelmia, mutta pidät lukuisia kevyempiä – vaikkapa kymmeniä nettivälilehtiä, sähköpostia ja useita Office-dokumentteja yhtä aikaa työn alla, aloita pohdinta selvittämällä, paljonko nykyisessä koneessasi on keskusmuistia. Jos koneesi on jumitellut nykyisellä muistillaan, tarvitset luonnollisesti suuremmalla RAM-määrällä varustetun laitteen. Jos otat 2-3 kertaa tällä hetkellä riittävän määrän, pärjäät todennäköisesti hyvin vielä muutaman vuodenkin päästä vastaavalla käytöllä.

Mikäli tarvitset apua sopivan määrän löytämiseen, tule juttelemaan myyjillemme niin autamme sinua. Tätä varten sinulla olisi hyvä olla tiedossa käyttämäsi ohjelmat, sekä tietokoneesi malli, mikäli olet laajentamassa muistia olemassa olevaan koneeseen.


Mitä eroja keskusmuistikammoissa on? Kuinka valita sopiva?

Keskusmuisti sijaitsee keskusmuistikammoiksi kutsutuissa tietokoneen komponenteissa. Olemassa
olevaan koneeseen keskusmuistia päivitettäessä on olennaista selvittää, montako muistipaikkaa koneessa on, sekä minkä tyyppinen keskusmuisti sopii yhteen koneesi muiden komponenttien, kuten suorittimen kanssa.

Muistikammoissa on eroa ensinnäkin niiden mallissa ja yhteensopivuudessa muiden komponenttien kanssa, toisaalta myös kamman sisältämä muistin määrä voi erota merkittävästi eri kampojen välillä, lisäksi keskusmuistien nopeuksissa on eroja. Powerin valikoimassa olevista malleista löydät kunkin kamman tuotesivulta aina kamman mallin, esimerkiksi DDR3 tai DDR4, sekä sen minkälaiseen tietokoneeseen kampa on tarkoitettu - esimerkiksi pöytätietokoneille. Lisäksi löydät tuotesivuilta muistin määrän gigatavuina (Gt) esimerkiksi 4Gt tai 16Gt - mitä isompi tämä luku on, sitä nopeammin koneesi toimii useiden ohjelmien ollessa auki tai raskaita sovelluksia käyttäessä. Huomioi kamman muistin määrää miettiessäsi se, paljonko tarvitset keskusmuistia kokonaisuudessaan ja montako muistipaikkaa koneessasi on. Mikäli koneessa on enemmän kuin yksi muistipaikka, kannattaa haluamasi muistin saamiseen hyödyntää kahta tai useampaa muistipaikkaa, sillä vain yhtä käyttäessä kaistanleveys putoaa, eli koneen nopeus ei kasva yhtä paljon. Näin ollen esimerkiksi 4Gt ja 4Gt on nopeampi kuin 8Gt yksinään.

Myös kampojen nopeus vaikuttaa laitteesi nopeuteen, myös kampojemme väylänopeus on ilmoitettu tuotetiedoissa. Nopeutta kuvataan megahertseinä (MHz), tämä voi olla esimerkiksi 1600MHz tai 3000MHz - mitä suurempi luku, sitä nopeammin muisti kommunikoi muiden komponenttien kanssa. Hyödyt suuresta väylänopeudesta erityisesti pelatessa, varsinkin, jos koneen näytönohjaimella ei ole omaa muistia. Tässä tilanteessa näyttöä ohjaavan näytönohjaimen tulee pystyä kommunikoimaan nopeasti keskusmuistin kanssa, jotta peli näyttäisi sujuvalta.

Virrankulutuksen kannalta yksi olennainen ero kampojen välillä on käyttöjännite, joka ilmoitetaan voltteina (V). Mitä suurempi volttiluku on, sitä enemmän kampa kuluttaa energiaa. Tyypillisesti uudemmat kampatyypit tarjoavat saman tai jopa suuremman nopeuden pienemmällä virrankulutuksella kuin edeltäjänsä.


Yhteenveto

Lisää puhtia koneeseesi hakiessa keskusmuistin lisäys on yksi tapa nopeuttaa laitetta. Keskusmuistista on hyötyä etenkin multitaskingissä, eli useita ohjelmia käyttäessä sekä raskaita sovelluksia, kuten editointiohjelmia ja pelejä käyttäessä. Niin muistia lisätessä kuin uutta konetta rakentaessa on ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että valitsemasi komponentit toimivat toistensa kanssa yhdessä.

Keskusmuistia valitessa on lisäksi tärkeää selvittää, paljonko muistia tarvitset. Lähde liikkeelle käyttämistäsi ohjelmista ja niiden vaatimuksista. Mikäli mahdollista, ota enemmän muistia kuin mainittu minimi, sillä sovellukset kehittyvät kovaa vauhtia ja todennäköisesti sinulla on auki useampi kuin yksi sovellus. Toteuta haluamasi muistin lisäys käyttämällä useampaa kuin yhtä kampaa, mikäli mahdollista., sillä tämä maksimoi nopeuden.  Kiinnitä kampoja valitessa huomiota myös niiden nopeuteen, etenkin jos aiot pelata tai käyttää raskaita sovelluksia. Lisäksi saatat olla kiinnostunut kampojesi virrankulutuksesta. Löydät myös tästä tiedon tuotesivuiltamme, miten vähemmän voltteja kampasi vaatii, sitä vähemmän virtaa se kuluttaa.