Emolevy on tietokoneen tärkein komponentti. Se on piirilevy, joka yhdistää kaikki tietokoneen osat yhdeksi
kokonaisuudeksi ja jonka avulla tietokoneen osat kommunikoivat keskenään. Oikeanlaisen emolevyn
valitseminen omaan tietokoneeseen onkin ostotilanteessa tästä syystä erittäin tärkeää ja valinnassa tulee
ottaa huomioon muutamia asioita.

Emolevyt sisältävät useita niille kiinteästi asennettuja laajennuskortteja. Piirisarjan tehtävänä on muun
muassa huolehtia suorittimen, muistin, näytönohjaimen ja emolevyn välisestä kommunikoinnista.
Lisälaitteet, kuten näytönohjain, levyke- ja kiintolevyohjaimet sekä prosessori liitetään emolevyyn joko
väylien kautta tai suoraan emolevyn liittimiin tulevilla kaapeleilla. Emolevy saa virtansa tietokoneen
virtalähteestä, jonka liitännät ovat lähes kaikissa emolevyissä samanlaiset.

Kaikkein tärkein tekijä emolevyä valittaessa onkin sen sisäiset ja ulkoiset liitännät, koska koko tietokoneen kokoaminen perustuu näihin. Lisäksi muiden osien hankkiminen riippuu emolevyn tukemista liitännöistä. Jo olemassa olevat tietokoneen komponentit vaikuttavat myös tästä syystä uuden emolevyn valintaan. Emolevyn vaihtaminen onnistuu pöytätietokoneeseen, mutta kannettavaan tietokoneeseen emolevyn vaihtaminen uuteen ei ole mahdollista.

Powerin kattavasta valikoimasta löydät kaikki tunnetuimpien valmistajien nykyaikaiset emolevyt erilaisilla ominaisuuksilla. Tämä teksti pitää sisällään ne tekniset tiedot, joita sinun tulee tietää ennen tietokoneen kokoamista ja uuden emolevyn hankkimista, sekä auttaa sinua oikeanlaisen emolevyn valinnassa.


Prosessori, eli CPU

Emolevyn välimuisti toimii prosessorin sisältämän muistin lisäksi varsinaisen muistin ja prosessorin välissä. Prosessori, eli CPU (Central Processing Unit) on tietokoneen osa, joka suorittaa tietokoneohjelman sisältämiä konekielisiä käskyjä. Se on emolevyn lisäksi tietokoneen keskeisimpiä osia, sillä tietokoneen yleisnopeus riippuu paljon juurikin suorittimen nopeudesta. Nykyisissä prosessoreissa kaikki osat on pakattu yhdelle mikropiirille, joten ne ovat niin kutsuttuja mikroprosessoreita.

Mikäli haluat käyttää uudessa emolevyssä vanhaa prosessoriasi, tulee sinun varmistaa, että tämä sopii uuden emolevyn piirisarjaan. AMD-prosessorit käyttävät pääsääntöisesti AM 4 -kantaa ja Intel-prosessit käyttävät nykyään yleisimmin LGA 1151 -kantaa.


Näytönohjaimen liitännät

Emolevyä valitessasi sinun tulee myös tietää, kuinka monta näytönohjainta haluat käyttää ja kuinka monta
ohjainta aiot liittää emolevyyn. Tällöin oleellinen tieto on, kuinka monta PCIe-liitäntää tarvitset? Yleisimmin emolevyillä on vähintään kaksi PCIe x16 -paikkaa, joita useimmat näytönohjaimet käyttävät.

Myös näyttöjen lukumäärä vaikuttaa emolevyn valintaan, sillä useimmat emolevyn sisäänrakennetut grafiikkaprosessorit tukevat vain enintään kahta tai kolmea näyttöä kerrallaan. Joihinkin emolevyihin sisältyy näytönohjain integroituna, jolloin sinun ei välttämättä tarvitse hankkia erillistä näytönohjainta. Emolevyyn integroitu näytönohjain on peruskäytössä riittävä, mutta ei silti yleensä sovellu parhaiten esimerkiksi graafisesti vaativien videopelien pelaamiseen.


Muisti

RAM (Random Access Memory) tarkoittaa tietokoneen luku- tai kirjoitusmuistia ja määrittää tietokoneen
yleisen nopeuden. Voit siis päättää kuinka paljon RAM-muistia haluat asentaa tietokoneeseesi. Yleisesti
RAM-muistipaikkoja on neljä, mutta pienemmissä emolevyissä paikkoja saattaa olla vain kaksi. Näihin
paikkoihin voit asentaa haluamasi määrän RAM-muistia.

Sinun tulee lisäksi varmistaa, että nämä muistikammat ovat yhteensopivia uuden emolevyn kanssa.
Uusimmat emolevyt käyttävät pääsääntöisesti DDR4 -muistia. Eri RAM-muistikammat eivät ole yhteensopivia keskenään, eli esimerkiksi DDR3 -kampa ei sovi DDR4 -kammalle tarkoitettuun paikkaan.


Kovalevyt

Kovalevy on tietokoneesi tallennustila, jota käytetään tietokoneen massamuistina. Tallennustilaa ja muistin määrää ei tule sekoittaa keskenään. Kovalevylle tallennetaan tietokoneessa olevat ohjelmat sekä muut tiedostot ja kovalevyjä lisäämällä voit kasvattaa tietokoneesi kokonaistallennustilaa. Yleisimmät kovalevyt, kuten HDD tai SSD -kovalevyt liitetään emolevyyn SATA -liitännällä, kun taas uusimmat M.2 SSD - kovalevyt käyttävät PCIe -liitäntää.


Muut sisäiset liitännät

Tuulettimen tarkoituksena on jäähdyttää tietokonetta sisältä, ettei tietokoneen komponentit ylikuumene. Useimmissa emolevyissä on yksi suorittimen tuulettimen liitin ja lisäksi kahdesta neljään kotelon omia tuulettimen liittimiä valmiina.

Mitä USB-laitteita käytät ja minkälaisia USB-portteja kotelosi sisältää? Perinteiset USB-portit toimivat yleensä USB 2.0 -tekniikalla. Uudemmat ja nopeammat portit sen sijaan käyttävät USB 3.0 -tekniikkaa. Emolevy tukee jompaa kumpaa, tai mahdollisesti myös molempia näistä. Huomoitavaa on, että USB vanhemmat USB laitteet toimivat USB 2.0 ja 3.0 porteissa, myös USB 3.0 ja 2.0 laitteet toimivat USB vanhemmissa porteissa, joskin hitaammalla porttien määrittämällä nopeudella.

Levyasemat liitetään emolevyyn SATA -liitännällä. Vanhemmat levyasemat saattavat kuitenkin käyttää vielä IDE -liitäntää. Levyasemia voi tarpeen mukaan liittää tietokoneeseen yhden tai useampia, SATA -paikkojen määrästä riippuen. Myös levyasemia on eri nopeuksilla ja tähän vaikuttaa levyaseman liitäntätyyppi ja sen välimuistin koko.


Integroidut ulkoiset liitännät

Emolevyn ulkoisillä liitännöillä tarkoitetaan tietokoneen kotelon takaosassa sijaitsevia portteja erilaisille
liitännöille. Näitä voivat olla esimerkiksi DVI-, HDMI-, VGA- ja USB-portit, sekä erilaiset Audio-liitännät.
Emolevyä valitessasi sinun tulee tietää mitä portteja tarvitset ja valita sellainen emolevy, joka tukee
haluamiasi liitäntöjä. Sisäistä grafiikkaa suunniteltaessa tulee pohtia myös, kuinka monta näytön ulostuloa tarvitaan, eli kuinka monta näyttöä haluat liittää tietokoneeseesi.

Ääni HDMI:n kautta on nykyään yleinen standardi, mutta surround -äänijärjestelmät saattavat vaatia emolevyltä optisia tai koaksiaalisia liitäntöjä. Sinun tulisi siis tietää kuinka monta ääniliitäntää tarvitset. Jos emolevyssäsi ei ole haluamaasi liitäntää niin voit myös hankkia erillisen äänikortin.

Lisäksi emolevyn ostossa sinun tulee ottaa huomioon, minkälaiseen koteloon aiot tietokoneen rakentaa? Emolevyn valintaan vaikuttaa olennaisesti kotelon koko sekä kotelon sisältämät ulkoiset liitännät. Kotelon suuri koko ei haittaa, kunhan kotelo tukee emolevytyyppiä, mutta yleisesti emolevy valitaan kotelon koon mukaan, kompaktin ja tyylikkään kokonaisuuden saavuttamiseksi.