Näytöt

Näytöt

Koon lisäksi näytöissä on useita erilaisia ominaisuuksia jotka erottavat ne toisistaan ja jotka vaikuttavat
oikeanlaisen näytön valintaan. Näyttöjen värintoisto eroaa toisistaan ja esimerkiksi pelinäyttöjen resoluutio saattaa poiketa perinteisistä tietokoneen näytöistä melko paljonkin. Omaa näyttöä valitessa kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat: Mihin tarkoitukseen aiot pääsääntöisesti näyttöä käyttää? Pelaamiseen, elokuvien katseluun vai lähinnä netissä surffailuun? Mihin näyttö sijoitetaan ja mikä on sen katseluetäisyys? Aiotko katsella näyttöä läheltä vai mahdollisesti hieman kauempaa? Tarvitsetko kevyen ja sirommin muotoillun näytön, vai vaikuttaako ostopäätökseen näytön mahdollisimman suuri koko? Tässä tekstissä kerrotaan näyttöjen erilaisista ominaisuuksista sekä siitä, miten tietokoneen näytöt ja pelinäytöt eroavat toisistaan. Laadukkaat näytöt monipuolisilla ominaisuuksilla sekä kaikkiin tarkoituksiin löydät aina edulliseen hintaan Powerin laajasta valikoimasta.


Näytön erilaiset ominaisuudet


Näytön koko ja kuvasuhde

Näytön koko ilmoitetaan aina tuumissa. Työskentely useamman ohjelman kanssa samanaikaisesti, kuten erilaisten asiakirjojen tutkiminen ja elokuvien katselu on isolla näytöllä usein sujuvampaa. Kuvasuhde kertoo näytön kuvan leveyden suhteessa sen korkeuteen. Yleisin näyttöjen kuvasuhde on laajakuva, eli 16:9.


Näytön kirkkaus ja resoluutio

Näytön kirkkaudella tarkoitetaan valoisuuden määrää, jonka näyttö kykenee tuottamaan. Näytön kirkkauden mittayksikkönä käytetään kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja hyvätasoisen näytön kirkkauden määränä pidetään yleensä yli 250 cd/m². Useimmissa tällä hetkellä markkinoilla olevissa näytöissä kirkkaus on jo kuitenkin tätä lukua suurempi.

Resoluutiolla tarkoitetaan kuvatekniikkaa ja se on termi, jolla kuvataan kuvan yksityiskohtien eli pikseleiden määrää. Pikselit ilmoitetaan aina kuvapisteinä pituusyksikköä kohden, esimerkiksi 96 ppi (pixels per inch). Tietokoneen näytöistä puhuttaessa ilmoitetaan kuitenkin pelkästään kuvan muodostavien pikselien määrä muodossa pikselien määrä vaakasuunnassa x pikselien määrä pystysuunnassa. Mitä enemmän näytössä on pikseleitä, sitä tarkempi sen näyttämä kuva on. Mikäli korkealaatuinen kuva ratkaisee, kannattaa itselleen valita vähintään Full HD-näyttö 1920x1080 resoluutiolla.


Näyttöpaneeli

Näytöissä on useimmiten neljä eri paneelivaihtoehtoa, jotka voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan; TN-, VA-, sekä PLS- ja IPS-paneeli. TN- eli Twisted Nematic -paneeli on yleisin ja myös edullisin vaihtoehto. TN- paneelin värit ovat hieman muita tummempia, mutta sen vasteaika on yleensä lyhyt. TN-paneeli sopii parhaiten työkäyttöön, jossa värien kirkkaus ei ole merkittävin tekijä, mutta se on myös hyvä yleisnäyttö kaikenlaiseen tekemiseen.

IPS (In-plane switching) ja PLS (Plane to line switching) -paneelit ovat ominaisuuksiltaan melko samanlaisia. Niissä on luotettava värintoisto ja laajat katselukulmat. Näiden näyttöpaneelien vahvuutena on myös syvä kontrasti ja erittäin tumma musta, joten ne ovat suosittuja erityisesti kuvankäsittelijöiden ja editoijien keskuudessa. VA-paneeli, eli Vertical Alignment on muotoilultaan tyylikkäin. Nämä näytöt ovat useimmiten kaarevia ja niiden vasteaika on hyvä, vaikkakin katselukulmat ovat suppeampia kuin esimerkiksi IPS-näytöissä.


Näytön vasteaika ja virkistystaajuus

Vasteajalla tarkoitetaan pikselin muuttumista tummasta kirkkaaksi, ja taas takaisin tummaksi ja määrittää sen, kuinka nopeasti pikselien väri vaihtuu. Lyhyempi vasteaika tarkoittaa myös, että kuva liikkuu pehmeämmin ja niin kutsuttua haamuefektiä ei esiinny. Vasteaika ilmoitetaan yleisimmin millisekunteina (ms). Vasteaika vaihtelee tavallisesti yhden ja kymmenen millisekunnin välillä. Kuvapisteiden reagointinopeus vaihtuviin kuviin on tärkeää esimerkiksi nopeatempoisia videopelejä pelatessa. Viiden millisekunnin vasteaikaa pidetään hyvänä sekä pelaamiseen, että valokuvien ja videoiden editoimiseen.

Virkistystaajuus (Refresh rate) kertoo, kuinka monta kertaa näytön kuva päivittyy sekunnissa. Virkistystaajuus ilmoitetaan hertseinä; Jos näytön virkistystaajuudeksi on ilmoitettu esimerkiksi 60 Hz, päivittää näyttö kuvan 60 kertaa sekunnissa. Tätä pienempi virkistystaajuus saattaa näkyä kuvan vilkkumisena.


Erilaiset näytön liitännät

Liitännällä näyttö liitetään itse tietokoneeseen ja liitännästä riippuen, saattaa kuvalaatu vaihdella eri
vaihtoehtojen välillä. Nykypäivänä näytöissä käytetään lähinnä HDMI- ja DVI-liitäntää vanhan VGA liitännän sijaan. HDMI-liitännällä varustettu näyttö kykenee siirtämään erittäin hyvänlaatuista teräväpiirtokuvaa ja liitin on myös suhteellisen pienikokoinen. DVI-liitäntä on VGA:n seuraaja ja jonkin verran kookkaampi kuin HDMI-liitin.


Tietokonenäyttöjen ominaisuudet

Nykypäivänä useimmissa tietokoneen näytöissä on myös sisäänrakennetut kaiuttimet, jolloin pöytätietokoneeseen ei vaadita erillistä äänentoistoa. Edistyksellisiä lisäominaisuuksia on myös 3D-tuki,
jonka avulla näyttö kykenee toistamaan kolmiulotteista videokuvaa, mutta joka usein myös vaatii lisäksi 3D- lasit sekä näytönohjaimen 3D-tuella.

Hyvä ergonomia on myös tärkeää tietokoneen näyttöä valitessa. Oikeanlainen ja omaan työskentelyyn sopiva näyttö vaikuttaa sekä terveyteen, että työkykyyn, joten siihen kannattaa panostaa. Säädettävän korkeuden ja kallistuskulman avulla näyttö on muokattavissa itsellesi ja omaan käyttöösi parhaiten sopivaksi. Joitain näyttöjä voidaan tarvittaessa myös kääntää vaaka-asennosta pystyyn, joka helpottaa muun muassa erilaisten asiakirjojen kanssa työskentelyä ja niiden lukemista.


Pelinäytöt

Kun tietokoneen näyttöä käytetään pelaamiseen, kannattaa sen valinnassa ottaa huomioon erityisesti
vasteaika, virkistystaajuus, sekä näytön kontrasti ja tarkkuus. Sekä TN- että IPS-paneeli sopivat erittäin hyvin pelaamiseen. Pelinäytöt ovat kooltaan useimmiten keskimäärin 24 tuuman luokkaa ja näytön resoluutio vaihtelee Full HD:sta (1920 x 1080) aina UHD:hen (3840 x 2160). Nopean virkistystaajuuden ansiosta sen sijaan näytön kuvantoiston viiveet ja liikkeestä johtuvat epätarkkuudet ovat erittäin pienet.

Erilaiset säätömahdollisuudet takaavat parhaan ja miellyttävimmän käyttökokemuksen myös pelinäytöissä. Ohut ja vähän tilaa vievä muotoilu jättää työpöydälle tilaa myös hiirelle ja näppäimistölle. Mikäli pelinäytössä on integroitu äänentoisto, on siinä useimmiten myös erillinen liitin kuulokkeille.