Tietotekniikka

Tuoteryhmät

Google Stadia

Google julkaisi vihdoin kauan odotetun pelialustansa Stadian vuoden 2019 Game Developers Conference -tapahtumassa. Google lähtee haastamaan pelimaailman konkareita aivan uudenlaisella palvelullaan, jolla se tulee siirtäneeksi pelimaailman huomion yhä vahvemmin striimaukseen. Suoratoistopalvelun kautta käyttäjällä on pääsy suureen määrään pelejä käytännössä millä vain laitteella.

Lue lisää
Windows - Reimagine yourself

Windows 10-käyttöjärjestelmän, 8. sukupolven Intel-prosessorin ja kehittyneen laitetekniikan ansioista nykypäivän tietokoneet ovat entistä nopeampia, kevyempiä ja ohuempia.

Lue lisää

Erilaiset arkeasi helpottavat ja työntekoasi tehostavat tietotekniikkalaitteet löydät Powerilta. Olipa tarpeenasi sitten hankkia joko tabletti, pöytä- tai kannettava tietokone, löydät laajasta valikoimastamme varmasti tarpeisiisi sopivat laitteet.

Kattavasta valikoimastamme löydät niin PC- kuin MAC- tietokoneet sekä työ-, koti- että opiskelukäyttöönkin. Kannettavan tietokoneen saa myös vaivatta muutettua pöytäkonemaiseksi sopivan kokoisella ulkoisella näytöllä ja muilla tarvittavilla oheislaitteilla, kuten näppäimistöllä ja hiirellä. Powerilta
löydät myös kaikki tarvittavat ohjelmistot sekä tallennusvälineet muistitikuista ulkoisiin kovalevyihin eri tallennuskapasiteeteilla omaan tietokoneeseesi.


Tietokoneet

Tietokonetta hankittaessa tulee miettiä, haluatko kannettavan tietokoneen vai pöytätietokoneen. Pöytätietokone on mahdollista koota itse, tai ostaa valmiiksi koottu paketti. Vaikka nykypäivän kannettavatkin tietokoneet ovat erittäin tehokkaita, voi esimerkiksi pelikäyttöön tehokas pöytätietokone olla kannettavaa järkevämpi valinta. Kannettava tietokone sopii mainiosti hieman kevyempään käyttöön, kuten esimerkiksi Internetin selaamiseen ja kevyeen toimistotyöskentelyyn. Pöytätietokoneen etuna on se, että sen osat ovat myöhemmin helpommin päivitettävissä ja esimerkiksi tallennustilaa on helppo kasvattaa, eikä koko tietokonetta tarvitse useimmiten uusia kokonaan kerralla. Myös joidenkin kannettavien osia on mahdollista päivittää, mutta tämä on hankalampaa kuin pöytätietokoneeseen.

Edullisimmat kannettavat tietokoneet ovat hinnaltaan noin 300 euron luokkaa, mutta tehokkaan laitteen saa itselleen useimmiten jo noin 500 eurolla. Pöytätietokoneen hinnat vaihtelevat muutamasta satasesta useisiin tuhansiin euroihin, riippuen tietokoneen komponenttien tehokkuudesta ja kokonaismuistista. Myös kannettavien tietokoneiden koko vaihtelee aina 13 tuuman kokoisesta 17 tuuman kokoiseen ja kokoa pohtiessa kannattaakin ottaa huomioon tullaanko kannettavaa kuljettamaan paljon mukana, jolloin pienempi koko on kätevämpi. Pelitietokoneeseen tai kuvien käsittelyyn kannattaa sen sijaan valita suurempikokoinen näyttö tarkalla resoluutiolla. Powerin laajasta valikoima löydät tunnettujen valmistajien kannettavat sekä pöytätietokoneet kuten Apple, Acer, Asus, HP ja Microsoft.


Komponentit

Tietokonetta valitessa tai sellaista itse koottaessa kannattaa aina kiinnittää huomiota sen sisältämiin tai siihen tuleviin komponentteihin. Kannettavaa tietokonetta valitessa näytön koon lisäksi oleellisia tietoja ovat prosessori, eli suoritin, keskusmuistin määrä sekä kiintolevyn tyyppi. Videopelejä pelatessa tai videoita editoitaessa kannattaa näytönohjaimeen sen sijaan panostaa hieman enemmän ja valita ohjain jossa on vähintään 2 GT:n oma muisti.

Näytönohjain taas vaikuttaa siihen, miltä kuva näyttää kyseisellä näytöllä. Peruskäyttäjälle näytönohjaimella ei niinkään ole merkitystä, sillä ne ovat kaikki oikein hyviä perinteiseen Internetin selailuun ja kevyeen työskentelyyn. Mitä suurempi näyttö on, sitä tehokkaampi näytönohjain tarvitaan.


Oheislaitteet ja tarvikkeet

Tietokoneen tärkeimmät oheislaitteet ovat näyttö, näppäimistö ja hiiri. Näyttö toimii niin sanottuna tietokoneen ja käyttäjän välisen kommunikoinnin välineenä ja sen avulla käyttäjä myös ohjaa tietokoneen toimintoja ja prosesseja. Kuvan tarkkuus, eli resoluutio kertoo, kuinka monta kuvapistettä näytöllä voidaan nähdä sekä pysty- että vaakasuunnassa. Mitä suurempi resoluutio on, sitä enemmän dataa näytölle mahtuu. Näyttöä valitessa kannattaakin pohtia minkä kokoisen näytön haluaa, minkä paneelityypin näytön haluaa, sekä mikä on näytön päivitystaajuus.

Hiiri toimii tietokoneen osoitinlaitteena. Sillä voidaan avata ja hallita tietokoneen ohjelmia. Nykyään lähes kaikki hiiret ovat joko optisia- tai laserhiiriä. Kannettavissa tietokoneissa sen sijaan on integroitu kosketuslevy, jossa on sormenliikkeen tunnistin. Myös kannettavaan tietokoneeseen voi hankkia erillisen hiiren työskentelyä helpottamaan. Hiiri liitetään kannettavan omaan USB-porttiin joko johdolla tai langattoman hiiren lähettimen avulla.

Näppäimistö on laite, jolla syötetään tietoa tietokoneelle. Näppäimistöjen näppäimet ovat lähes kaikissa näppäimistöissä sijoitettu samalla tavalla, joskin joissakin malleissa on standardinäppäinten lisäksi myös erikoisnäppäimiä. Lisäksi on myös ergonomisesti muotoiltuja näppäimistöjä, jotka vähentävät ranteisiin kohdistuvaa rasitusta. Mikäli käyttäjä on paljon tekemisissä numeroiden kanssa työskennellessään, kannattaa kannettavaksi tietokoneeksi valita sellainen, jossa on erilliset numeronäppäimet oikeassa reunassa.

Oheislaitteilla saat myös kannettavan tietokoneen vaivatta muutettua pöytäkonemaiseksi haluamasi kokoisella ulkoisella näytöllä, näppäimistöllä sekä hiirellä. Myös muut oheislaitteet kuten tulostimet ja skannerit, ulkoiset kovalevyt, tietokonelaukut sekä kaapelit ja adapterit tietokoneellesi löydät Powerin laajasta tarvikevalikoimasta.


Ohjelmistot ja tallennusvälineet

Kotitoimistosi laitteiston kruunaa laadukkaat tietoturva- ja toimisto-ohjelmat, sekä käyttöjärjestelmät kuten Microsoft Office, F-Secure ja Norton, sekä Windows 10.

Tietoturvaohjelman tärkein tehtävä on erilaisten virusten torjunta ja ohjelman ajantasaisuus onkin erittäin tärkeääon tärkeää, vaikkei tietokoneellasi välttämättä olisikaan mitään arvokasta tai erityisen tärkeitä tiedostoja. Pitämällä tietokoneesi suojattuna, estät muun muassa koneesi väärinkäytön roskapostipalvelimena, joka aiheuttaa harmaita hiuksia sekä sinulle, että muille Internetin käyttäjille.

Tunnetuin toimisto-ohjelma on Microsoft Office, joka sisältää muun muassa tutut tekstinkäsittelyohjelmat kuten Word, Excel ja Powerpoint. Erilaisia Office -paketteja on räätälöity erikseen opiskelijoille, sekä koti- että toimistokäyttöön. PC-tietokoneiden lisäksi myös MAC-tietokoneille löydät omat Microsoft Office -toimisto-ohjelmat Powerilta. Microsoft Windows on PC:lle tarkoitettu käyttöjärjestelmä, joka on nykyään myös maailman käytetyin. Windows 10 onkin nykyään valmiiksi asennettuna lähes kaikissa uusissa kannettavissa tietokoneissa, sekä valmiiksi kootuissa pöytätietokoneissa. Windowsin uusin versio on Windows 10, joka julkaistiin vuonna 2015.

 

 

Haluatko vastaanottaa tarjoukset ensimmäisten joukossa?

Tilaa POWER-uutiskirje ja voita 500 € lahjakortti

  • Tilaamalla POWER-uutiskirjeen pysyt ajan tasalla uutuuksista ja kampanjoista.
  • Arvomme kuukausittain 500 € arvoisen Power-lahjakortin uutiskirjeen tilaajien kesken.

Kyllä kiitos, haluan vastaanottaa uusimpia vinkkejä, neuvoja ja tarjouksia Powerin tuotetarjonnasta, tietoa kilpailuista, arvonnoista ja tapahtumista sekä Powerin yhteistyökumppanien tarjonnasta sähköisesti (esim. Sähköposti, SMS, MMS, push -ilmoitukset, sociaalisen median viestimet.)

POWER voi kysyä minulta haluanko päivittää myöntymykseni koskien eri kommunikaatiomuotoja joilla POWER voi olla minuun yhteydessä. Kun tilaat uutiskirjeemme, osallistut myös kuukausittaiseen arvontaamme. Lue lisää

Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen koska tahansa ja poistaa myöntymyksen markkinoinnin vastaanottamisesta.

POWER käsittelee edellämainittua henkilökohtaista dataa, asiakasprofiilistani saatuja tietoja sekä tietoja ostoksistani ja kiinnostuksen kohteistani sekä tietoja käyttäytymisestäni POWERin verkkosivuilla ja muissa verkkosivustoissa vain toimittaakseen minulle ajankohtaisia ja sopivia tarjouksia POWERilta tai POWERin yhteistyökumppaneilta.

Tarkemmat tiedot Tietosuojakäytäntö

Kiitos rekisteröitymisestä