Antennit

Powerin laajasta valikoimasta löydät laadukkaat antennit niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Tuotteillamme nautit television katselusta ilman pätkimistä tai häiriöitä. Valikoimastamme löydät muun muassa laadukkaat Triax- ja One for All -merkkiset antennit.


Mitä antenni tekee ja miten valita sopivin antenni juuri sinulle?

TV-antenni vastaanottaa signaalin, jossa tulee kuva ja ääni televisiolähetyksiin. Antennia valitessa on tärkeää huomioida vähintään se, mitä taajuuksia se ottaa vastaan, suodattaako se häiritseviä muita signaaleja ja mihin antenni on tarkoitus sijoittaa.


VHF, UHF, DVB, matkapuhelinverkot - mitä nämä tarkoittavat käytännössä?

Televisiolähetyksiä siirretään VHF ja UHF taajuuksilla. Mikäli haluat kaikki mahdolliset sisällöt, tulisi sinulla olla käytössä joko erilliset antennit, joista toinen vastaanottaa VHF ja UHF signaaleja tai yhdistelmäantenni, joka vastaanottaa molempia. Kahdella erillisellä antennilla saat varmemmin toimivan ja häiriöttömän katselukokemuksen.

Matkapuhelimien käyttämät 4G, 3G ja GSM verkot käyttävät eri taajuuksia kuin televisiolähetykset. Nämä taajuudet voivat kuitenkin olla välillä lähellä televisiolähetysten taajuusalueita ja aiheuttaa näin ollen häiriötä. Tätä ehkäisemään on monissa laadukkaissa antenneissa näiden verkkojen suodatustoiminto.

Kysy tarvittaessa lisää myyjiltämme erilaisista taajuuksista ja mallikohtaisista eroista näiden vastaanottamisessa. Autamme sinua mielellämme valitsemaan sinulle sopivimman antennin.


DVB-T ja DVB-T2 sekä 2020 voimaan tulevat uudistukset

On olemassa kaksi tapaa lähettää televisiosisältöjä, DVB-T ja DVB-T2. Sekä VHF että UHF taajuuksilla lähetetään sisältöä käyttäen DVB-T2 tekniikkaa, johon kaikki lähetykset tulevat siirtymään vuoteen 2020 mennessä. Uutta antennia hankkiessa on täten tärkeää varmistaa, että tuote vastaanottaa DVB-T2 tekniikalla lähetettyä sisältöä.


Tuleeko antenni sisä- vai ulkokäyttöön?

Yksi tärkeä seikka antennia valitessa on miettiä, haluatko sisä- vai ulkokäyttöön tulevan antennin. Omakotitalossa, jossa on huono kuuluvuus, ulkomalli voi olla parempi ratkaisu. Ulossijoitettavan antennin on tärkeää kestää säätä, eli tuulta, vettä ja lämpötilan vaihtelua, varmista siis, että harkitsemasi malli soveltuu ulkokäyttöön.

Sisäkäyttöön tarkoitetut mallit ovat paras ratkaisu, jos asut esimerkiksi kerrostalossa tai sinulle ei ole omaa pihaa tai kattoa, johon voisit antennin sijoittaa. Sisämallit ovat usein tyylikkäämmän näköisiä kuin ulkomallit, mutta eivät kestä sään vaihtelua.


Muotoilu, materiaali ja kiinnitys

Kiinnitä huomiota materiaaliin, muotoiluun ja kiinnitykseen riippumatta siitä, tuleeko antenni sisälle vai ulos. Ulkona materiaalien kestävyys sekä mahdollisuus saada antenni tukevasti ja turvallisesti kiinni korostuu. Sisätiloissa sen sijaan antennin kotiisi sopiva tyyli sekä kiinnitysmekanismi ovat olennaisia.

Ulkomallit tulevat aina napakasti kiinni esimerkiksi ruuvien avulla. Sisämalleista osa kiinnitetään esimerkiksi seinään, osa seisoo itsenäisesti paikallaan ilman tarvetta naulata tai ruuvata mitään asuntoon. Myös väreissä ja tyyleissä on runsaasti valinnanvaraa sisäantennia hankittaessa.


Kuinka asentaa antenni parhaan signaalin saamiseksi?

Yllämainitut antennin ominaisuudet ovat tärkeitä antennia valitessa, lisäksi antennin sijoituspaikka voi vaikuttaa todella merkittävästi sen vastaanottaman signaalin määrään ja laatuun. Alla olevilla vinkeillä opit sijoittamaan antennin parhaalla mahdollisella tavalla.


Etäisyys lähettimestä ja suuntaus

Mitä lähempänä lähetintä signaalia vastaan ottava antenni on, sitä vahvempi signaali pääsääntöisesti on. Sijaintiin et välttämättä voi kovin paljoa vaikuttaa, mutta suuntaukseen voit. Suuntaus tarkoittaa sitä, mistä suunnasta tulevia taajuusaaltoja antenni pyrkii vastaanottamaan. Kun suuntaat antennin kohti lähetintä, saat parhaan mahdollisen signaalin.

VHF ja UHF taajuuksille on omat erilliset lähettimensä. Tästä syystä molempien taajuuksien parhaan mahdollisen katselukokemuksen vuoksi tulisi olla omat antennit molemmille näistä taajuuksista. Voi olla, että lähettimet sijaitsevat eri suunnissa ja näin ollen ne voi tarvita suunnata eri suuntiin parhaan signaalin saamiseksi. Yhdistelmäantennia suunnatessa joudutaan mahdollisesti tekemään kompromisseja suuntauksessa.


Esteet ja ympäröivä maasto

Esteet kuten puut, kalliot, lumi ja muut asiat lähettimen ja antennin välissä heikentävät signaalia. Toisin sanoen, pyri sijoittamaan antenni paikkaan, josta olisi mahdollisimman esteetön näkymä lähetintä kohti.

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä korkeammalla antenni on, sitä paremman signaalin se saa. Viestintäviraston mukaan VHF antenni tulisi sijoittaa vähintään viiden metrin korkeuteen ja UHF antenni kymmenen metrin korkeuteen, optimaalinen sijoituskorkeus voi olla myös merkittävästi korkeampi. Kuitenkin, jos korkealla on esimerkiksi tiheä luminen metsikkö, voi puiden alapuolelta saada parhaan signaalin.


Mistä apua asennukseen?

Etkö ole koskaan asentanut antennia ja yllä oleva tuntuu heprealta? Ei hätää! Suomessa on useita antennien asennuksiin erikoistuneita yrityksiä, joista voit tilata asentajan etsimään tontiltasi parhaan paikan antennisi sijoittamiseen.


Yhteenveto

Antennia hankkiessa kiinnitä huomiota siihen, mitä taajuuksia (VHF, UHF vai molemmat) malli kattaa. Pyri ensisijaisesti valitsemaan malli, joka tukee DVB-T2 tekniikkaa ja näin ollen toimii vielä vuoden 2020 jälkeen, lisäksi suosi malleja, jotka suodattavat matkapuhelinverkon aiheuttamat häiriöt pois.

Seuraavaksi voit miettiä tuotteen sijoittelua sekä toiveitasi esimerkiksi muotoilun ja kiinnityksen suhteen. Mallin ohella tuotteen optimaalinen suuntaus ja sijoittelu vaikuttavat olennaisesti signaalin vahvuuteen ja häiriöttömyyteen. Sijoita antenni ylös ja suuntaa se kohti lähetintä mahdollisimman esteettömään paikkaan. Kysy tarvittaessa vinkkejä myyjiltämme.

[macroErrorLoadingPartialView]