Muistikortit ja tallennus

Muistikortit ja tallennus

Muistikortin avulla voit laajentaa käytössäsi olevaa muistia ja tallennustilaa. Sen avulla säästät esimerkiksi puhelimen sisäistä muistia, koska voit siirtää sovellukset joko kokonaan tai osittain erilliselle muistikortille. Muistikortin toiminta perustuu elektroniseen Flash-muistiin, johon tieto ja data tallennetaan. Tällaista muistia käyttävät esimerkiksi digikamerat, PDA-laitteet sekä uusimmat matkapuhelimet. Myös tietokoneisiin voi useimmiten liittää muistikortteja, joko erillisellä tai tietokoneeseen integroidulla muistikortinlukijalla.

 

Muistikorttimuodot ja muistikorttien standardit

 

Compact flash

Compact Flash (CF) on muistikortti, jota käytetään useimmiten erilaisissa kannettavissa elektroniikkalaitteissa. Tyypillisesti tallennusmuotona näissä käytetään Flash-muistia. Compact Flash -muistikorttien vahvuutena on erittäin hyvä hinta-tallennuskapasiteetti -suhde. Tämän kaltaisten suuren tallennuskapasiteetin muistikorttien saatavuus on myös parempi kuin muiden muistikorttityyppien. Se tarjoaa paremman tiedonsiirtonopeuden ja maksimikapasiteetin kuin esimerkiksi SD-muistikortti. Compact Flash muistikortteja on tällä hetkellä saatavilla 512 GB kokoon saakka.

Compact Flash -kortti voidaan sovittimen avulla liittää esimerkiksi PC Card -muistikorttipaikkaan ja myös moniin yleisimpiin liitäntäportteihin, kuten USB- ja FireWire -portteihin muistikortinlukijan avulla. Compact Flash -kortteja on kokonsa puolesta kahden tyyppisiä; Tyyppi I on kooltaan 43 mm x 36 mm x 3,3 mm ja tyyppi II taas 43 mm x 36 mm x 5 mm. Näiden kahden eri tyypin ainoa ero on siis muistikortin korkeus. Kortteja voi siis myös vaihtaa keskenään, jos korttipaikkaan mahtuu suurempi tyypin II Compact Flash -muistikortti.


Memory Stick

Memory Stick on Sonyn oma muistikorttityyppi. Tätä samaa nimitystä käytetään myös koko Memory Stick -muistikorttien tuoteperheestä. Tähän kuuluu muun muassa Memory Stick Pro -muistikortit, joissa on suurempi kapasiteetti ja tiedonsiirtonopeus, sekä pienikokoisemmat Memory Stick Duo -muistikortit.

Tyypillisesti Memory Stick -muistikortteja käytetään Sonyn kannettavien elektroniikkalaitteiden tallennusvälineenä. Digitaalisissa videokameroissa näitä muistikortteja käytetään muun muassa
valokuvien tallentamiseen ja PlayStation Portablessa videokuvan, musiikin ja pelien tallennusvälineenä. Sonyn lisäksi näitä muistikortteja löytyy nykyään myös muilta valmistajilta, kuten esimerkiksi SanDiskilta ja Lexarilta.

Perinteisen (standard) Memory Stickin suurin kirjoitusnopeus on 14,4 Mbit/s ja suurin lukunopeus 19,6 Mbit/s ja se on fyysiseltä kooltaan 50,0 mm x 21,5 mm x 2,8 mm.


MicroSD-, microSDHC- ja microSDXC-muistikortit

MicroSD on SD-muistikorttiperheen toistaiseksi pienikokoisin korttityyppi. Kortin on alun perin kehittänyt SanDisk ja aluksi sitä kutsuttiin nimellä T-Flash ja sen jälkeen nimellä Trans Flash. Nimi vaihdettiin myöhemmin microSD:ksi kun se otettiin osaksi SD-muistikorttien tuoteperhettä.

MiniSD on yksi Secure Digital -muistikorttiperheen muistikorteista ja kooltaan hieman MicroSD korttityyppiä suurempi. Tätä korttityyppiä käytetään eniten etenkin matkapuhelimissa joiden mukana tulee usein erillinen sovitin, jolla korttia voidaan käyttää myös niissä laitteissa, joissa on isomman SD muistikortin paikka. MiniSD-korttia valmistavat useat eri valmistajat.


SD-, SDHC- ja SDXC -muistikortit

Secure Digital (SD) muistikorttia käytetään useimmiten digikameroissa, älypuhelimissa ja tableteissa. Sen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat muun muassa kopiointisuojaus ja ylikirjoitussuojaus, jolla voidaan estää valokuvien päälle tallentaminen tai kortin alustaminsen vahingossa, kun tämä suoja on kytketty päälle. Se on kooltaan yleensä pieni, mutta siinä on siitä huolimatta kokoonsa nähden suuri tallennuskapasiteetti.

SDHC (Secure Digital High Capacity) -muistikorteissa on jopa yli 2 GB (yleensä keskimäärin 4–32 GB) tallennustila. SDHC ei kuitenkaan ole oma korttityyppinsä vaan sitä valmistetaan SDHC-, MiniSDHC- ja MicroSDHC-versioina. SDHC-kortteja voidaan käyttää pelkästään niitä tukevissa laitteissa. Lähes kaikki uudemmat SD-korttia käyttävät digikamerat tukevat sitä.

SDXC (Secure Digital Extended Capacity) on uusin SD-formaatti, joka tukee muistikortteja aina kahden terabitin (TB) tallennuskapasiteettiin saakka. Kuten edellä mainittu SDHC, se ei ole oma korttityyppinsä, mutta vaatii myös erillisen tuen luku- ja kirjoituslaitteilta toimiakseen.

 

Tallennuskapasiteetti ja nopeusluokka

 

Muistikortin kirjoitusnopeus ilmoittaa kuinka paljon dataa kortti pystyy vastaanottamaan, ja lukunopeus taas ilmoittaa muistikortin kapasiteetin datan luovuttamiselle. Useilla sovelluksilla ja laitteilla on minimivaatimukset tallennusmedialle, jotta laite toimii oikein ja parhaalla mahdollisella tavalla. Ennen muistikortin ostamista kannattaakin varmistaa millaiset vaatimukset laitteella on muistikortin nopeudelle. Standardin vaatimukset täyttävissä muistikorteissa nopeusluokka on merkitty muistikortin etikettiin.

Hyvä esimerkki tällaisesta vaativasta sovelluksesta on HD-laatuinen videokuvaus, joka useimmiten
vaatii vähintään Class 6 -luokan kortin toimiakseen oikein parhaalla laadulla. Käyttötarkoitukseen liian hitaalla kortilla videokuvaus saattaa pysähtyä kirjoituspuskurin täyttyessä tai videokuvaus saattaa pätkiä. Hidas kortti saattaa myös hieman heikentää järjestelmäkameroiden sarjakuvauksen nopeutta.

Class -nopeusluokka kertoo kortin tiedonsiirtonopeuden ja tällä hetkellä käytettäviä luokkia ovat Class 2, Class 4, Class 6, sekä Class 10. Toinen tapa ilmoittaa kortin nopeus on × rating, jonka kerroin 1× vastaa 1,2 Mbit/s kirjoitusnopeutta. Standardia on aiemmin ja tavallisemmin käytetty yleisesti myös mittaamaan levyasemien kirjoitusnopeutta. Siten esimerkiksi 40× (48 Mbit/s) kirjoitusnopeus vastaa 48 Mbit/s (6 Mt/s) nopeutta, joka on suoraan verrannollinen Class 6 -määritelmään.

Oikeanlaisella muistikortilla pystytään saamaan täysi hyöty laitteesta. Pääsääntönä kortin nopeuden valinnassa voidaan pitää sitä, että sen tulisi aina olla hieman suurempi kuin itse laitteen nopeus.