Powerin laajasta valikoimasta löydät laadukkaat paristot muun muassa seuraavilta merkeiltä: Duracell, GP, Philips ja Varta. Meiltä löydät niin yksittäispakattuja paristoja kuin säästöpakkauksiakin, kertakäyttöisten paristojen ohella löydät meiltä myös ladattavia paristoja sekä paristolatureita.


Kuinka paristot eroavat toisistaan?


Malli ja koko

Ensimmäinen asia, joka sinun tulee paristoa valitessa tietää, on tarvitsemasi malli ja koko. Paristoja on saatavilla muun muassa eripaksuisia sauvamaisia, erikokoisia litteitä sekä nelikulmaisia. Lisäksi paristomalleittain on saatavilla erikokoisia paristoja.

Luonnollisesti yhden laitteen paristolokeroon käyvät vain yhden kokoiset ja malliset paristot. Täten on tärkeää valita käyttökohteeseen sopiva paristomalli. Alla käytetyimpien paristojen mallit esiteltynä yleisimpien käyttökohteidensa kera.


Sauvaparisto

Sauvaparisto on muodoltaan lieriömäinen, eli se on pitkän mallinen ja sen halkaisija on ympyränmuotoinen. Sauvaparistoihin kuuluvat monille tutut AAAA, AAA, AA, C ja D –paristot. Näistä AAA ja AA ovat käytetyimpiä, ja näitä on alettu puhekielessä kutsua sormiparistoiksi. Tyypillisesti muun muassa taskulamput, herätyskellot ja seinäkellot käyttävät sauvaparistoja virtalähteinään.


Nappiparisto

Nappiparisto on halkaisijaltaan pyöreän muotoinen ja litteä, vähän nappia muodoltaan muistuttava paristotyyppi. Nappiparistojen tyyppi on yleensä ilmaistu kirjainten ja numeroiden yhdistelmällä tai pelkillä numeroilla.

Tyypillisiä käyttökohteita nappiparistoille ovat keittiövaa’at, henkilövaa’at, rannekellot ja muut
vähän virtaa käyttävät laitteet.


Jännite

Valitessasi paristoa kiinnitä mallin lisäksi huomiota laitteessa ilmoitettuun tai aiemman pariston jännitteeseen. Liian pienellä jännitteellä laite ei välttämättä toimi ja liian suuri jännite voi vaurioittaa laitetta, käytä siis aina vain valmistajan laitteeseen suosittelemalla jännitteellä varustettuja paristoja.


Ladattava vai kertakäyttöinen?

Kertakäyttöiset paristot kestävät nimensä mukaan käytön kerran täydestä tyhjäksi, jonka jälkeen
ne tulee hävittää asianmukaisesti. Osasta paristomalleja on saatavilla vain kertakäyttöisiä
versioita.

Ladattavat paristot sen sijaan toimivat akkujen tapaan, eli ne voi käyttää tyhjiksi, ladata ja käyttää
useita kertoja uudelleen. Meiltä saat yleisimmät paristomallit myös ladattavina versioina sekä yhteensopivat laturit näille. 

Ladattavat paristot ladataan niille tarkoitetulla paristolaturilla, joka tyypillisesti myydään paristojen kanssa. Mikäli lataat muulla kuin mukana tulleella laturilla, varmista, että laturi on tarkoitettu oikein kokoisille ja jännitteisille paristoille.

Jos käytät paljon ja usein paristoja, voivat ladattavat paristot olla järkevin vaihtoehto. Mikäli sen sijaan tarvitset paristoja vain yhteen tai kahteen laitteeseen ja käytät niitä satunnaisemmin, voi näppärin vaihtoehto olla kertakäyttöparisto.


Elinikä, laatu ja merkki

Olet ehkä huomannut, että samanmallisia ja jännitteisiä paristoja löytyy lukuisilta merkeiltä ja merkkien sisällä eri mallisarjoista. Nämä käyvät samoihin laitteisiin, mutta paristojen käyttöikä voi vaihdella merkeittäin ja mallisarjoittain. Osa merkeistä eroaa myös siinä, että ne tarjoavat eripituisia takuita tuotteilleen, lisäksi eroja on siinä, kuinka iso osa paristojen materiaalista on kierrätettyä.

Kysy tarvittaessa apua myyjiltämme, mikäli etsit mahdollisimman pitkäikäisiä, ekologisia ja laadukkaita paristoja.


Kuinka löytää oikea paristo laitteeseesi?

Aloita valinta laitteesi ohjetta tai vanhaa paristoa tarkastelemalla. Tarvitset uuden pariston, jonka malli, koko sekä jännite vastaavat vanhaa tai ohjeessa mainittua.

Voit ottaa vanhan pariston, laitteesi tai laitteen ohjeen mukaan. Mikäli et pysty ottamaan mitään näistä mukaan myymälään, selvitä laitteen tai pariston tarkka malli muutoin ja ota tämä tieto mukaasi esimerkiksi kuvana. 

Varmista myymälässä, että sekä uuden pariston malli, että numero/kirjainkoodi, sekä jännite täsmäävät aiempaan. Pariston merkillä ei ole väliä sopivuuden kannalta, mutta erimerkkisten ja mallisarjaisten paristojen välillä voi olla eroja niiden käyttöiässä ja mahdollisessa ladattavuudessa. Kysy tarvittaessa apua myyjiltämme, autamme sinua mielellämme oikean pariston löytämisessä.


Vinkit paristojen kierrätykseen, säilytykseen ja käyttöön


Kuinka kierrättää paristosi oikein?

Toimita paristosi paristojen keräyspisteeseen – voit tuoda paristosi myös lähimpään Power- myymäläämme, josta välitämme ne asianmukaiseen kierrätykseen. Näin toimimalla varmistat, että paristojen raaka-aineet, kuten rauta ja koboltti, saadaan hyötykäyttöön, eivätkä ne päädy saastuttamaan ympäristöä.

Kun viet paristojasi kierrätykseen, olisi niiden navat hyvä teipata piiloon. Tällä helpolla niksillä estät niiden joutumisen vastakkain - tästä voi aiheutua oikosulku ja vaaratilanne.


Kuinka säilyttää paristoja turvallisesti?

Mikäli otat paristot pois laitteesta säilytystä varten, on suositeltavaa teipata paristojen navat, oikosulkuvaaran estämiseksi. Mikäli teippaamaton paristo pääsee kosketuksiin metallin tai toisen pariston kanssa, voi tämä johtaa kuumenemiseen ja aiheuttaa palovaaran.

Säilytä paristot kuivassa ja vältä äärilämpötiloja, näin takaat paristojen parhaan suorituskyvyn.


Mikä on paras tapa käyttää paristoja?

Käytä aina vain oikean mallisia ja jännitteisiä paristoja laitteessasi, varmista lisäksi, että paristot ovat oikeinpäin. Mikäli et käytä laitetta muutamaan kuukauteen, poista paristot ja teippaa niiden navat.

Lataa ladattavia paristoja vain tarkoitukseen suunnitellulla laturilla. Älä yritä ladata kertakäyttöisiksi tarkoitettuja paristoja.


Yhteenveto

Paristoja valitessa on tärkeää olla varma, että paristot sopivat niin muodon, koon kuin jännitteenkin puolesta laitteeseesi. Mikäli et käytä laitetta muutamaan kuukauteen, kannattaa paristot poistaa laitteesta ja säilyttää niitä kuivassa paikassa navat teipattuina oikosulun ehkäisemiseksi. Mikäli olet hankkimassa ladattavia paristoja, lataa niitä vain tarkoitukseen suunnitellulla laturilla. Kun paristosi ovat kuluneet loppuun, hävitä ne toimittamalla paristot asianmukaisesti kierrätykseen esimerkiksi lähimmän Power myymäläsi kautta.