Liedet ja uunit

Liedet ja uunit

Powerin valikoima kattaa laadukkaat lattialiedet sekä erillisuunit ja liesitasot erilaisiin tiloihin ja käyttötarpeisiin. Lieden ja uunin hankinnassa on tärkeää huomioida asennuspaikan ominaisuudet, kuten tilan määrä ja sähköliitännät. Lisäksi on hyvä miettiä laitteiden käyttäjiä ja heidän ruoanlaittotottumuksiaan.

Sekä liesi- että uuni on mahdollista hankkia kalusteisiin upotettavina erilliskalusteina tai lattialietenä, joka sisältää sekä uunin, että lieden. Uutta keittiötä rakennettaessa tai vanhaa remontoidessa on hyvä miettiä, kumpi vaihtoehto sopii kyseiseen tilaan ja käyttöön parhaiten.

Suunnitellessasi uunin ja lieden sijoittamista huomioi, ettei kumpaakaan tulisi sijoittaa kylmäkalusteiden, eli jääkaapin tai pakastimen, viereen. Näin pidennät laitteiden käyttöikää. Mikäli tarvitset apua suunnittelussa, meiltä löydät keittiösuunnittelun palvelut sekä keittiökokonaisuudet Pohjoismaisista Parma Urban Collectionin keittiökalusteista ja Powerin kodinkoneista rakennettuina.


Valintakriteerit


Koko ja sähköliitännät

Mikäli liettä ja uunia uusitaan olemassa olevaan keittiöön, tulee huomioida tilan leveys. Kuinka leveä uuni tilaan mahtuu? Tyypillisesti uunit ovat joko 50 tai 60 senttimetriä leveitä. Mittaa tila, ennen ostopäätöksen tekemistä. Tilan sähköliitännät on myös hyvä tarkistaa etenkin vanhoissa taloissa.


Turvallisuus

Jos uunia ja liettä hankitaan talouteen, jossa on lapsia, on myös turvallisuutta hyvä ajatella. Erilliskaluste voidaan sijoittaa niin korkealle, etteivät perheen pienimmät yletä siihen. Toisaalta lattialieteen voidaan asentaa lapsilukko. Osassa liesistä ja uuneista on lisäksi aikakatkaisu, joka sammuttaa laitteen automaattisesti, jos se unohtuu päälle pitkäksi aikaa.


Kustannukset ja ekologisuus

Laitteen valintaan voi vaikuttaa myös sen hinta, sähkönkulutus ja ekologisuus. Näistä löydät tuotekohtaisesti tietoa nettisivujemme tuotekuvauksista. Tuotekuvaukissa laitteen energiatehokkuutta kuvataan energialuokituksella, jossa A+++ on paras ja D huonoin. Energialuokan lisäksi löydät teknisistä tiedoista energian kulutuksen käyttökertaa kohti.


Puhdistettavuus

Edellisten ohella laitteen puhdistettavuutta on hyvä miettiä jo ostohetkellä. Osasta uunimalleista löytyy valmiina puhdistustoiminto, joka helpottaa uunin siivoamista. Liesien osalta induktio-, keraaminen ja kaasuliesi ovat helpoimmat siivota - kostealla pyyhkiminen useimmiten riittää. Valurautaliesi voi vaatia aika ajoin hankausta puhdistusaineen kera. Kysy tarvittaessa apua uunillesi ja liedellesi sopivien puhdistustuotteiden valintaan.


Lieden keskeiset ominaisuudet

Liettä valitessa on olennaista valita tilaan sopiva tuote, joka erillisenä tai lattialietenä. Kun sopivuus tilaan on mietittynä kannattaa seuraavaksi miettiä, haluaako lieden valurautalevyillä, keraamisilla levyillä, induktiotasolla vai kenties kaasulietenä. Näistä kolme ensimmäistä ovat yleisimmät suomalaisissa kodeissa. Alla lisää tietoa kustakin vaihtoehdosta valintaasi helpottamaan.

Nykyään liesistä on tarjolla neljä vaihtoehtoa:
1. Perinteinen valurautalevyillä varustettu liesi
2. Keraaminen liesi
3. Induktioliesi
4. Kaasuliesi

Valurautalevylliset liedet ovat näistä edullisimpia, ja tutuimpia sillä näitä on ollut suomalaisissa kodeissa jo vuosikymmenten ajan. Tämän uunityypin etuna on edullisen hinnan lisäksi se, että sen kanssa voi käyttää eri materiaaleista tehtyjä keittoastioita valuraudasta teräkseen. Valurautalieden tunnistaa erillisistä keittolevyistä, joita on tyypillisesti neljä kappaletta.

Keraamiset liedet ja induktioliedet ovatkin pitkälti syrjäyttäneet valurauta liedet ekologisuudella ja helppoudellaan. Keraamisessa liedessä on yksi yhtenäinen keittotaso, jonka voi puhdistaa näppärästi pyyhkimällä kostealla. Keittotasossa on tyypillisesti neljä kappaletta lämpeneviä alueita, joiden kokoa on joissain malleissa mahdollista säätää paistoastialle sopiviksi.

Induktioliesi kuluttaa tyypillisesti vaihtoehdoista vähiten sähköä ja on turvallisin. Induktioliesi lämmittää keittoastian sähkömagnetismin avulla, joten se reagoi vain tiettyihin metalleihin, eikä lämmitä esimerkiksi levylle unohdettua muoviesinettä tai polta kiinni siihen roiskunutta ruokaa. Induktioliesi myös lämpenee nopeasti ja reagoi nopeasti lämpötilan muuttamiseen. Induktioliesi vaatii kattilat ja pannut, joiden materiaali on magneettista, kysy tarvittaessa apua sopivien kattiloiden ja pannujen valintaan myyjältämme.

Kaasuliedessä jokaisella keittoalueella on oma kaasupoltin, jonka liekin lämpötilaa on mahdollista säätää tarkasti. Tämä liesi toimii sähkön sijaan maa- tai nestekaasulla, joiden säilyttäminen ja kaasupullon vaihtaminen vaativat osaamista ja varovaista käsittelyä. Hyvä puoli kuitenkin on, että kaasulla toimivana tämä liesityyppi säästää sähköä ja toimii myös sähkökatkon yllättäessä.


Uunin keskeiset ominaisuudet

Uunin valinnassa uunin koon ja sähkönkulutuksen ohella tulee miettiä käyttäjän ruoanlaittotottumuksia ja vaatimuksia uunille. Nykyään uuneista löytyy neljä erilaista tyyppiä sekä erilaisia kokkaustiloja, ja älytoimintoja. Osasta valikoimamme uuneja löytyviä älytoimintoja ovat muun muassa uuniin integroitu
paistomittari, puhdistustoiminto ja ajastin. Löydät kunkin uunin tuotesivulta tiedon, onko näitä kyseisessä uunissa.

Uuneista tarjolla olevat vaihtoehdot:
1. Perinteinen ylä- ja alavastuksilla lämpenevä uuni
2. Kiertoilmauuni
3. Höyryuuni
4. Mikroaaltouuni

Perinteinen ylä- ja alavastuksilla lämpenevä uuni lämpenee nimensä mukaan kahden sähkövastuksen avulla, joista toinen on uunin ylä- ja toinen alaosassa. Tällainen uuni sopii yhdessä tasossa paistamiseen kerrallaan. Tämän tyyppisessä uunissa voi olla lämpötilan säädön lisäksi mahdollisuus käyttää pelkkää ylä- tai alavastusta. Joissain malleista on myös grillaustoiminto.

Yleisin ja ostetuin uunityyppi on kiertoilmauuni. Siinä on ylä- ja alavastuksen lisäksi tuuletin, jonka avulla ilma koko uunin alueella on saman lämpöistä - myös kulmissa. Kiertoilman yksi etu on, että pienempi paistolämpötila ja -aika riittävät. Lisäksi tällaisella uunilla voi paistaa kahdessa tasossa kerrallaan. Kiertoilmauunissa paistotilaksi voi valita kiertoilman ohella myös perinteisen uunin toiminnot, eli ylä- tai alavastuksen käytön tai molemmat. Osassa malleja on myös erillisiä toimintoja, kuten grillaus- tai sulatustoiminto.

Höyryuuni käyttää paistamiseen kuumaa höyryä, jolloin voit kypsyttää ruoan matalassa
lämpötilassa. Höyryuuni voi sisältää myös perinteisen uunin toiminnot tai olla erillinen
laitteensa.

Mikroaaltouuni lämmittää ruokaa mikroaaltojen avulla. Se on kätevä pienten määrien
sulattamiseen tai lämmittämiseen. Myös mikroa hankkiessa tulisi varmistaa, että se
mahtuu suunniteltuun tilaan. Siistinä pitoa helpottamaan kannattaa hankkia lisätarvikkeena mikrokupu, joka estää ruoan roiskumisen mikron seinille ja helpottaa näin mikron puhdistusta. Yleensä taloudessa on mikroaaltouunin lisäksi varsinainen uuni ruoan laittamiseen.

Miten valita lattialiesi? Vertailussa keraaminen vs. induktioliesi.

Induktioliesi vai keraaminen liesi - mitä eroa? Mitä eroa on keraamisella liedellä ja induktioliedellä käytännössä? Lue osto-ohje ja tiedät, mikä liesi on sinulle sopivin

[macroErrorLoadingPartialView]