Vedenkeittimet

Vedenkeittimet

Vedenkeitin on monessa kotitaloudessa yksi tärkeimmistä keittiön päivittäin käytettävistä varusteista ja pienkodinkoneista. Vedenkeittimen käyttö on nopeaa, yksinkertaista ja helppoa; Täytä kannu vedellä ja paina virtanapista keitin päälle. Muutamassa minuutissa vesi kiehuu ja on valmista käytettäväksi erilaisiin ruokiin, juomiin sekä muihin arkisiin tarpeisiin.


Vedenkeittimen toimintaperiaate

Vedenkeittimen toiminta perustuu vastukseen, joka sijaitsee yleensä keittimen sisäpuolella pohjassa. Kun vedenkeittimen virtajohto laitetaan pistorasiaan ja keittimeen laitetaan virta päälle, vastus alkaa kuumeta ja lämmittää keittimessä olevan veden aina kiehumispisteeseen asti. Kun vesi on kiehunut, keitin napsahtaa pois päältä ja sammuu automaattisesti. Näin vedenkeittimen käyttö on turvallista, eikä se voi unohtua päälle ja aiheuttaa tulipaloriskiä.

Nykyaikaisissa vedenkeittimissä sähkövastus on usein integroitu keittimien pohjaan piiloon metallisen kierukan sisään. Näin laitteen puhdistaminen on huomattavasti helpompaa kuin vanhanaikaisissa keittimissä, joissa vastus on keittimen sisäpuolella näkyvissä sellaisenaan.

Vedenkeittimien koot vaihtelevat jonkin verran, mutta keskimäärin niiden vetoisuus on noin yhden litran luokkaa ja suurimmillaan yleensä 1,7 litraa. Keittimessä voi keittää vettä myös pienemmän määrän, mutta vettä tulee siitä huolimatta olla aina kuitenkin vedenkeittimeen merkityn minimimäärän verran, jotta keitin ei vaurioidu käytössä. Joissain keittimissä on myös niin kutsuttu yhden kupillisen turbo -toiminto, jolloin valmistat esimerkiksi teeveden itsellesi nopeasti ja energiatehokkaasti.


Vedenkeittimestä on moneksi

Vaikka et olisikaan välttämättä juuri teen suuri ystävä, on vedenkeitin siitä huolimatta tarpeellinen ja kätevä pienkodinkone jota voi hyödyntää monessa muussakin eri asiassa päivittäisessä arjessa teen valmistamisen lisäksi. Keitettyä vettä voit tarvita esimerkiksi erilaisten asioiden ja esineiden puhdistamiseen ja desinfioimiseen, ruuanlaittoon tai vaikka kahvikupillisen valmistamiseen pikakahvista. Myös lautasellinen puuroa valmistuu kätevästi, kun kaadat puurohiutaleiden päälle kiehuvan kuumaa vettä suoraan keittimestä ja annat puuron vain tekeytyä hetken. Vedenkeitin ratkaisee näin useammankin kiireisen aamun ongelman. Nopea ja helppo aamiainen tai lounas on valmista nautittavaksi hetkessä, eikä ruuan valmistamiseen tai kuuman hellan vahtimiseen kulu aikaa eikä energiaa. Nykyaikaisen ja kauniin muotoilun ansiosta voit säilyttää tyylikästä vedenkeitintäsi myös keittiössä esillä, jolloin sen käyttö on entistäkin vaivattomampaa.


Vedenkeittimen huolto ja puhdistaminen

Veden maku saattaa muuttua jonkin verran aina keitettäessä. Mikäli keität keitettyä vettä uudestaan tai useampaan kertaan, poikkeaa sen maku jo huomattavasti alkuperäisestä mausta. Kerran keitetty vesi, jota ei käytetä, tulisikin mieluiten heittää pois ja keittää vain puhdasta, suoraan kraanasta tullutta vettä. Kuuman pois heitettävän veden voi käyttää esimerkiksi tiskaamiseen, kun taas jäähtyneenä veden voi hyödyntää myös huonekasvien kastelemiseen, eikä sitä välttämättä tarvitse kaataa viemäriin.

Keittimeen kertyy aina ajan myötä myös jonkin verran kalkkia. Kertyneen kalkin määrä ja kalkkeutumisnopeus vaihtelevat hyvin paljon eri alueittain ja hyvin kalkkipitoinen vesi kerryttää kalkkia luonnollisesti nopeammin muiden kodinkoneiden lisäksi myös vedenkeittimeen. Vedenkeittimen huolto onkin erittäin tärkeää, sillä pitkällä ajalla kalkki saattaa tuhota vedenkeittimen kokonaan. Kalkkeutumat aiheuttavat myös maun muutoksia keitetyssä vedessä.

Jos keität vettä keittimellä päivittäin, kannattaa perusteellinen puhdistus suorittaa vähintään muutaman viikon välein, jotta keittimeen ei kerry kalkkia ja sen käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä. Mitä enemmän kalkkia ehtii kertyä, sitä hankalampaa sitä on saada pois keittimen osista. Kalkinpoisto onnistuu yleensä kotoa valmiiksi löytyvillä aineilla ja muutamalla yksinkertaisella tekniikalla vedenkeitin on puhdistamisen jälkeen taas kuin uusi. Tarkista aina myös vedenkeittimen käyttöohjeista tarvittavat puhdistustoimenpiteet etenkin ennen ensimmäistä käyttöönottoa. Joissain keittimissä on myös kätevä, irrotettava kalkkisuodatin, joka tekee vedenkeittimen ylläpitopuhdistuksista entistäkin helpompaa ja vaivattomampaa. Kalkkisuodattimella varustettu vedenkeitin onkin järkevä vaihtoehto sellaiselle, joka käyttää vedenkeitintään päivittäin tai useamman kerran viikossa.


Vedenkeittimien monet ominaisuudet

Vedenkeittimet eivät ole kaikki täysin samanlaisia ja onkin tärkeää valita keitin omien mieltymystensä ja tarpeidensa mukaan. Vaikka vedenkeittimen toimintaperiaate onkin pääsääntöisesti yksinkertainen, keittimissä on nykyään yhä enemmän erilaisia ominaisuuksia, jotta ne palvelisivat käyttäjäänsä entistäkin paremmin. Powerin valikoimasta löytyy vedenkeittimet lukuisilla erilaisilla ominaisuuksilla, kuten esimerkiksi lämpötilan säädöllä, jolla valitset sopivan veden lämpötilan laajasta skaalasta käyttötarkoituksesta riippuen.

Vedenpinnan ilmaisin sen sijaan kertoo, milloin keittimessä on liikaa tai liian vähän vettä. Kuivaksi kiehumisen esto ja ylikuumenemissuoja ovat myös tärkeitä turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia yhä useammassa vedenkeitinmallissa. Näiden ominaisuuksien avulla uuden keittimesi käyttö on turvallista ja huoletonta. Joissain keittimissä on myös niin sanottu 360° alusta, johon voit laskea keittimen missä asennossa tahansa, eikä sitä tarvitse asetella tiettyyn asentoon laskettaessa sitä takaisin omalle alustalleen. Pidä lämpimänä -toiminto pitää nimensä mukaan keitetyn veden lämpimänä tietyn ajan ja on oiva ominaisuus esimerkiksi juhlissa tai vieraita kestittäessä.

Mikäli kaipaat keittimeltäsi enemmän ominaisuuksia, valintasi voisi olla tyylikäs vedenkeitin LCD näytöllä tai keitin jossa on valittavana jopa kahdeksan eri lämpötilaa erilaisiin tarpeisiin. Voit myös valita keittimeksesi näyttävän teräksisen mallin tai vaihtoehtoisesti tyylikkään mustan, jonka design kestää katseita ja voit säilyttää sitä huoletta näkyvillä keittiössäsi tinkimättä tyylistä ja keittiön siististä yleisilmeestä. Alla olevasta valikoimasta löydät juuri sinun keittiösi sisustukseen sekä ominaisuuksiltaan juuri sinun omiin tarpeisiisi sopivimman vedenkeittimen. Laadukkaita vedenkeittimiä on valittavana muun muassa näiltä tunnetuilta valmistajilta kuten Electrolux, Philips, OBH Nordica ja KitchenAid.