Powerin valikoimasta löydät laadukkaat keittiövaa’at, jotka sopivat erinomaisesti koti- tai vaikkapa mökkikeittiön ruoanlaiton tueksi.

Keittiövaaka on pieni ja näppärä laite, joka helpottaa ruoanlaittoa. Saat ruokiesi ja niiden ainesosien painon jopa alle gramman tarkkuudella, eikä sinun tarvitse enää silmämääräisesti arvioida paljonko vaikkapa omena tai desi jauhoja painaa.


Kuinka valita paras keittiövaaka juuri sinulle?

Keittiövaaoista kaikille on yhteistä se, että ne on tehty punnitsemaan pieniä määriä, tyypillisesti grammoista tai kymmenistä grammoista muutamaan kiloon asti. Keittiövaakamalleissa on kuitenkin paljon vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin ja keittiöihin.

Vaa’at eroavat muun muassa tuloksen näyttötavassa, mittaustarkkuudessa sekä muotoilussaan. Alla käsittelemme tarkemmin keittiövaa’an valitsemiseen vaikuttavia ominaisuuksia ja niiden hyötyjä. Näiden jälkeen löydät vinkit keittiövaa’an käyttöön.


Digitaalinen vai analoginen näyttö?

Keittiövaaoissa on joko digitaalinen tai analoginen näyttö. Digitaalisella näytöllä varustettujen vaakojen etu on, että ne ovat usein tarkempia ja antavat tuloksen jopa alle gramman tarkkuudella. Digitaaliset vaa’at sopivatkin täten paremmin pienten määrien ja tarkkuutta vaativien mittausten tekoon, lisäksi digitaalisen vaa’an numerot ovat usein suuremmat ja selkeämmät kuin analogisessa. Useimmat digitaaliset vaa’at ovat myös kooltaan pienempiä ja mahtuvat pieneen tilaan.

Analogisen vaa’an etuna on, ettei se käytä paristoja. Näin ollen siihen ei tarvitse ostaa paristoja, eikä vaakasi voi myöskään hajota vanhan patterin hapettumiseen. Analogiset vaa’at ovat monesti tyyliltään retrohenkisiä, ja sopivat hyvin retrotyylistä pitävän keittiöön. Lisäksi analogiset vaa’at ovat siinä mielessä hyvin selkeitä, ettei niissä tyypillisesti ole nappuloita tai ohjelmia vaa’an pelkästään mittaustaso ja viisaritaulu, josta mittaustulos luetaan. Näissä vaaoissa on usein lisäksi vipu vaa’an kalibrointia varten.


Punnitustuloksen tarkkuus ja maksimipaino, jonka vaa’alle voi laittaa

Digitaaliset vaa’at ovat tarkempia - niissä on usein 0.1-10g mittausväli. Analogisissa vaaoissa mittausväli on tyypillisesti välillä 10-50g. Mikäli mittaat pääosin suurempia määriä, kumpikin vaakatyyppi sopii tarpeisiisi. Pienten ja tarkkojen tulosten saamiseen digitaalinen vaihtoehto on parempi, sillä mitä pienempi mittausväli, sitä tarkemmat tulokset saat myös pienissä määrissä.

Toinen numero, joka löytyy jokaisen vaa’an tuotesivulta on maksimikapasiteetti, eli suurin määrä, jonka voit laittaa kerrallaan vaa’alle punnittavaksi. Keittiövaakojen kapasiteetti vaihtelee tyypillisesti välillä 2-10kg. Mikäli sinun tarvitsee punnita suuria määriä kerrallaan, tähän kannattaa kiinnittää huomiota.


Kulhollinen vai tasainen malli?

Mallistomme keittiövaa’at ovat joko tasaisia tai kulholla varustettuja. Kulhollisella vaa’alla on helpompi punnita joitakin aineita, kuten nesteitä ja jauhoja. Toisia aineita, kuten vaikkapa kokonaisia omenoita tai suklaata onnistut helposti punnitsemaan kummalla vain vaakatyypeistä.
Mikäli valitset tasaisen vaa’an, voit laittaa sen päälle erillisen kulhon tai muun astian, jossa punnitset aineet tai ruoan. Huomio tällöin astian paino, ohjeistamme sinua tähän alempana kohdassa ”Näin onnistut mittaamisessa”.


Koko, muoto ja design

Mallistostamme löydät sopivat keittiövaa’at niin retrotyyliseen kuin moderniinkin keittiöön. Vaakoja löytyy useassa eri koossa ja muodossa. Myös väreissä ja materiaalissa on runsaasti valinnan varaa värikkäästä muovista teräspintaiseen. Tutustu tuotteidemme muotoiluun tarkemmin kunkin tuotteen tuotesivulla, josta löydät tuotekuvan ohella myös vaa’an mitat.

Mikäli vaaka tulee näkyvälle paikalle keittiössäsi tai päivittäiseen käyttöön, on hyvä kiinnittää huomiota sekä käytettävyyteen, että muotoiluun. Miellyttävän näköinen tuote on mukavampi nostaa esille. Jos vaaka sen sijaan on lähinnä kaapissa, ja käytät sitä vain satunnaisesti, kiinnitä enemmän huomiota käytettävyyteen kuin ulkonäköseikkoihin.


Muut ominaisuudet ja ohjelmat

Simppeleimmillään keittiövaaka mittaa sinulle vaa’alle laitetun ainesosan painon ja näyttää tuloksen numeroina. Keittiövaaka voi kuitenkin pystyä myös moneen muuhun!

Osaan vaaoista on esimerkiksi valmiiksi tallennettuna satojen ruoka-aineiden energia- ja ravintosisältötiedot. Tällöin saat esimerkiksi kalorit, suolan ja rasvan määrän tietoon samalla, kun punnitset ruokasi. Joihinkin malleihin on lisäksi mahdollista tallentaa itse lisää aineita. Tämä ominaisuus on kätevä, jos tahdot oppia lisää syömistäsi ruoista tai muokata ravintoasi terveellisemmäksi.

Toinen hieno ominaisuus, joka löytyy osasta vaaoistamme, on tilavuuden näyttö. Tällöin esimerkiksi jugurttia tai maitoa mitatessasi vaaka näyttää sekä painon, että tilavuuden. Koska osa resepteistä on kirjoitettu tilavuuksina ja osa painoina, tästä on paljon kokkaavalle tai leipovalle hyötyä.


Näin onnistut mittaamisessa

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan vaa’an, on aika tutustua sen käyttöön. Alla olevat vinkit auttavat sinua saamaan oikeat ja toistettavissa olevat mittaustulokset.


1. Varmista, että vaaka näyttää nollaa ennen kuin aloitat mittauksen

Mikäli vaakasi ei näytä nollaa vaa’an muuta lukua, kokeile seuraavia: A) Käynnistä digitaalinen keittiövaaka tarvittaessa uudestaan tai B) analogisessa aseta mittaviisari nollan kohdalle. 

Mikäli digitaaliseen keittiövaakaan ei ilmesty lukua ollenkaan, vaakasi paristo saattaa olla loppunut. Kokeile vielä kerran käynnistää vaakasi, jos tämä ei auta, vaihda paristo. Myyjämme auttavat sinua mielellään oikeanlaisen pariston löytämisessä. Otathan joko pariston tai vaakasi mukaan paristonhankitareissulle, niin saamme sinulle varmimmin oikean pariston tuotteeseesi.


2. Näin punnitset ruokaa tai ainesosia kulhossa

Mikäli haluat punnita ainesosia tai ruokaa kulhossa tai muussa astiassa saat oikean tuloksen kaikilla seuraavista tavoista:

A) Hanki kulhomallinen keittiövaaka. Vaakaan kuuluvan kulhon paino on huomioitu mittaustuloksessa ja vaaka mittaa suoraan kulhossa olevien ainesosien painon.

B) Aseta kulho tyhjänä vaa’alle, jos käytät analogista vaakaa säädä nyt vaakasi nollaan. Jos käytät digitaalista vaakaa, käynnistä vaaka uudelleen tai paina nollauspainiketta. Tämän jälkeen voit lisätä ainesosan tai ruoan astiaan ja vaaka näyttää mittaamiesi ainesten painon ilman kulhon massaa.

C) Aseta kulho tyhjänä vaa’alle ja ota vaa’an lukema ylös. Lisää seuraavaksi mitattava ainesosa ja ota kokonaispaino ylös. Vähentämällä kokonaispainosta kulhon painon saat mittaamasi ainesosan painon.


3. Pidä huolta vaa’astasi

Puhdista vaakasi aina käytön jälkeen esimerkiksi kostealla pyyhkien tai irrotettavalla kulholla varustetuissa vaaoissa kulhon pesemällä. Säännöllisesti puhdistettu vaaka on hygieeninen käytössä ja myös kestää pidempään toimivana ja tyylikkäänä.

Vaihda paristo tarvittaessa. Jos et käytä vaakaasi pitkään aikaan, ota paristo pois, jotta pariston mahdollinen hapettuminen ei riko vaakaasi. Jos esimerkiksi jätä vaa’an kesämökille talven yli, olisi paristo hyvä ottaa siksi aikaa pois vaa’asta. 

Muista lisäksi kunnioittaa valmistajan ilmoittamaa maksimikapasiteettia. Jos vaakasi kestää esimerkiksi 5kg painon, älä punnitse tätä painavampia kertaeriä vaa’allasi, koska muutoin vaakasi voi hajota. Mikäli sinun tarvitsee punnita isompi määrä, jaa se osiin, esimerkiksi 6kg jauhoja voisi punnita kahdessa kolmen kilon erässä.


Yhteenveto

Keittiövaakaa valitessa on hyvä miettiä, mitä aiot sillä punnita ja kuinka suuria määriä. Usein nestettä punnitsevalle kulhomallinen vaaka on helpoin. Pieniä määriä punnitsevan tai hyvin tarkkoja tuloksia tarvitsevan kannattaa valita digitaalinen vaaka – suuria määriä punnitsevan sen sijaan kannattaa varmistaa, mikä on vaakasi maksimikapasiteetti. Näiden seikkojen lisäksi on hyvä tutustua vaa’an mahdollisiin ohjelmiin, kuten kalorien tai tilavuuden mittaamiseen.

Mikäli vaaka tulee näkyvälle paikalle kotonasi, on myös sen ulkonäöllä väliä. Voit miettiä ennakkoon, mitkä värit sopisivat keittiöösi, minkä kokoinen laite voi maksimissaan olla ja haetko kenties modernimpaa vai retrompaa laitetta. Kunkin vaa’an tuotesivuilta löydät kuvia sekä tiedot laitteen mitoista ja muista ominaisuuksista.

Vaa’an hankittuasi on hyvä opetella heti oikeaoppinen mittaustekniikka, jotta saat luotettavia tuloksia ja pystyt seuraamaan reseptiä. Ennen mittausta, varmista että vaakasi näyttää nollaa, jos punnitset ruoka-aineita kulhossa tai muussa astiassa huomioi tämä joko kalibroimalla vaaka nollaan kulhon kanssa tai vähentämällä astian paino mittaustuloksesta. Muista myös pitää vaakasi puhtaana, ja paristomalleissa vaihda paristoa tarvittaessa.