Digikamerat

Digikamerat

Valikoimissamme olevilla kameroilla voit kuvata monipuolisesti muotokuvista maisemiin ja jopa veden alla. Tässä artikkelissa autamme sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan digikameran. Valikoimistamme löydät runsaasti kameroita laadukkailta ja suosituilta merkeiltä, kuten Canon, Nikon ja Olympus. Jokaisen kameran tuotesivulta löydät tiedon sen ominaisuuksista, kuten kameran mitoista, mahdollisesta säänkestävyydestä, zoomaus-mahdollisuudesta ja akun kestosta. Meiltä löydät myös myymiimme kameroihin sopivat tarvikkeet kuten muistikortit, laukut ja jalustat. 

Sopivan digikameran valitseminen

Aloita kameran valinta miettimällä, mitä aiot kuvata ja missä. Onko haaveissasi upeat otokset vaellusmaisemista vai kenties ruokakuvat? Rakastatko kuvata liikkuvia kohteita, kuten lapsia tai lemmikkejä? Kuvaatko paljon ulkona? Kuvaatko läheltä, kaukaa vai sekä että? Haluatko kuvata videoita?

Näillä kysymyksillä pääset hyvin alkuun kameran valinnassa. Nykyisissä kameroissa on lähtökohtaisesti riittävästi megapikseleitä ja valtaosalle kuluttajista riittävä kuvanlaatu, joten kameran sopivuus juuri sinun käyttöösi muilta osin korostuu kameraa valitessa.

Kameraa valitessa on olennaista miettiä, millainen kuvaaja olet ja mitä tykkäät kuvata. Kuvaatko kenties paljon maisemia, esimerkiksi metsiä, rantoja tai kaupunkeja? Vai ovatko ihmiset, eläimet ja esineet tai vaikkapa ruoka suosikkejasi? Onko liike ja action, kuten urheilu ja tapahtumat sittenkin sinun juttusi? Vai kuvaatko aiheita laidasta laitaan? Alla käymme läpi tärkeimmät ominaisuudet edellä mainituille kuvaajatyypeille.

Maisemakuvaaja – löydä paras kamera juuri sinulle

Maisemia kuvatessa haluat kameran, jonka voi ottaa mukaan maastoon ja jolla saat hyviä kuvia riippumatta säästä ja valonmäärästä. Tällaisessa käytössä kameran akun ja muistikortin tulisi lisäksi kestää koko päivä.

Valikoimamme kameroista osa on veden- ja iskunkestäviä. Mikäli kuvaat paljon ulkona,  kannattaa panostaa säänkestävään kameraan. Näin saat pitkäikäisen kuvauskumppanin ja voit huoletta ulkoilla myös sateella. Estä kamerasi hukkuminen maastoon valitsemalla värillinen kamera tai kameralaukku, joka on helppo löytää metsästä tai nurmikentältä.

Kiinnitä säänkestävyyden lisäksi huomiota akun kestoon ja hanki riittävän suurella tallennustilalla varustettu muistikortti, koska maastossa kuvatessa sinulla ei välttämättä ole aina lataus- ja kuvien siirtomahdollisuutta. Mikäli suunnittelet tekeväsi pitkiä kuvausmatkoja, voit hankkia myös lisäakkuja ja –muistikortteja.

On hyvä myös varmistaa, että kamerassa on maisemakuvaukseen tarkoitettu kuvaustila. Jos kuvaat hämärässä, kiinnitä huomiota myös ISO-arvoon. Mitä suurempi ISO-arvo, sitä hämärämmässä kamerasi pystyy ottamaan kuvia. Hämäräkuvausta helpottaa myös jalustan käyttö. Jos haluat hankkia kameraasi jalustan, varmista, että digikameramallisi pohjasta löytyy jalustakierre, johon jalustan voi kiinnittää.

Mikäli kuvaat maisemien yksityiskohtia, saatat haluta kameraasi edellisten lisäksi zoomausmahdollisuuden. Mitä parempi zoom kamerassa on, sitä helpompi sinun on kuvata kaukana olevia kohteita.

Matkailevalle kuvaajalle GPS on lisäksi upea lisäominaisuus. Mikäli digikamerassasi on GPS, voit jälkikäteen nähdä kuvauskohteesi koordinaatit. Näet siis maan, kaupungin ja tarkan kohdan, missä kuvasi on otettu.

Muoto- ja asetelmakuvaaja - kiinnitä huomiosi näihin kameraa valitessa

Ihmisiä, ruokaa, tuotteita ja asetelmia kuvaavalle tärkeitä asioita digikameraa valitessa ovat sopivat kuvaustilat ja kameran optiikan F-arvo, jonka avulla saat kauniin pehmeän taustan niin, että kohteesi pysyy tarkkana. Lisäksi salamasta sekä kääntyvästä näytöstä voi olla apua haastavissa oloissa kuvatessa.

Lähes kaikista digikameroista löytyy nykyään muotokuvaan sopiva kuvaustila, jossa kamera tunnistaa kasvot ja ottaa hyviä kuvia melko lähellä olevista kohteista. Tämä kannattaa kuitenkin varmistaa myyjältä tai verkosta.

F-arvo on kuvaa kameran objektiivin aukon suuruutta. Käytännössä tämä vaikuttaa kahteen asiaan: 1) taustan pehmeyteen muotokuvissa ja 2) kameran hämäräkuvausominaisuuksiin. Mitä pienempi F-arvo on sitä kauniimman ja pehmeämmän taustan saat kohteellesi, tästä puhutaan niin sanottuna bokeh-efektinä. Näin etualalla oleva kohde esim. ihminen tai kakku erottuu paremmin taustasta.

Edellisten lisäksi kääntyvä näyttö, salama ja säänkestävyys voivat auttaa sinua hyvien muoto- ja asetelmakuvien ottamisessa. Kääntyvä näyttö mahdollistaa uusia kuvakulmia – voit esimerkiksi kuvata dramaattisesti alhaalta ylöspäin tai todella korkealta alaspäin. Salama auttaa hämärässä kuvatessa tarjoamalla lisää valoa melko lähellä olevalle kohteelle. Mikäli kuvaat muoto- tai asetelmakuvia ulkona voi säänkestävyydestä, eli veden- ja iskunkestävyydestä olla hyötyä sinulle. Säänkestävällä kameralla voit kuvata sateessa, eikä sinun tarvitse pelätä antaa kameraa perheen pienimpien testattavaksi.

Liikkuvien kohteiden kuvaaja – näin löydät oikean digikameran

Rakastatko moottoriurheilun, leikkivien lasten ja lemmikkien kuvaamista? Haaveiletko omien videoiden tekemisestä? Mikäli liike ja action ovat lähellä sydäntäsi valitse kamera, joka pysyy sinun ja kohteesi matkassa mukana.

Liikettä kuvatessa sarjakuvaus on ehdoton. Mikäli haluat lisäksi ottaa videokuvaa, varmista, että harkitsemassasi digikamerassa on videokuvausmahdollisuus. Kameroidemme videon kuvan tarkkuus on tyypillisesti, joko Full HD tai vieläkin tarkempi 4K. Löydät tiedon videokuvan tarkkuudesta kunkin kameran tuotesivulta.

Näiden ohella suosittelemme sinua valitsemaan kameran, josta löytyy automaattitarkennus ja kuvanvakaaja. Näiden avulla nopeasti liikkuvan kohteen kuvaaminen tarkkana helpottuu, eivätkä kuvasi ole niin helposti tärähtäneitä tai epätarkkoja.

Mikäli kuvaat liikkuvia kohteita hämärässä, valitse kamera, jossa on suuri hämäränsieto, eli suuri ISO-arvo.

Laidasta laitaan kuvaaja – näin valitset sopivimman digikameran

Mikäli olet vasta aloittelemassa, etkä tiedä, mitä kuvaat tai tykkäät kuvata monipuolisesti erilaisia kohteita, suosittelemme että valitset mahdollisimman monipuolisen kameran. Tällainen kamera pysyy menossasi mukana niin kodin juhlissa kuin alppimaisemissa ja juoksukilpailuissa.

Kiinnitä erityisesti huomioita kuvaustilojen monipuolisuuteen. Etsi kamera, jolla onnistuvat niin maisemat, muotokuvat kuin lähi-, eli makrokuvatkin. Mikäli haluat kuvata videota, tarkista, että kamerasta löytyy mahdollisuus myös tähän.

Kääntyvä näyttö, zoom ja sarjakuvaus ovat myös sinua varten. Näillä pääset kokeilemaan uusia mielenkiintoisia kuvakulmia, erilaisia etäisyyksiä sekä tarvittaessa ottamaan kuvia nopeasti liikkuvista kohteista, kuten urheilusta tai eläimistä.

Automaattinen tarkennus ja kuvanvakaaja ovat avuksi ilman jalustaa kuvatessa ja nopeissa tilanteissa. Niiden avulla saat tarkkoja ja upeita kuvia joka tilanteesta.

Yhteenveto

Kiinnitä siis digikameraa valitessa megapikselien sijaan huomiosi esimerkiksi seuraaviin: Onko kamerassa heilahduksia poistava kuvanvakain, joka tekee kuvistasi tarkkoja myös tuulessa tai liikkeessä? Millainen zoomi laitteessa on? Millaisia kuvatiloja siitä löytyy (esim. lähikuva, maisemakuvaus)? Kestääkö se vettä?

Nettisivuiltamme löydät hyvät perustiedot digikameroistamme, lisäksi liikkeidemme myyjän auttavat sinua mielellään oikean kameran valinnassa. Tervetuloa ostoksille!