Tyyli on vapaa - oikeat työkalut parranajoon ja parran muotoiluun

Suhtatuminen niin pitkän parran kasvattamiseen kuin siloposkisuuteenkin on muuttunut paljon lähivuosina. Miehet hyödyntävät nykyään suurempaa kirjoa erilaisia tyylisuuntauksia partansa muotoilun suhteen, kuin koskaan aiemmin. Parta on kautta aikojen on ollut keino miehille ilmaista itseään tai omaa sosiaalista asemaa – tällä hetkellä vapautta on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Millainen partakone kannattaa hankkia?

Partakoneiden kasvavan valikoiman viidakossa oikean laitteen löytäminen voi olla haastavaa. Olit sitten hankkimassa ensimmäistä partakonettasi, mietit vanhan mallin päivitystä tai etsit lahjaa läheiselle, olemme luoneet sinulle oppaan, jonka avulla löydät oikean laitteen.

Suora- vs. pyörivä-ajotekniikka

Partakoneet voidaan jakaa ryhmiin niiden hyödyntämän ajotekniikan mukaan. Useimmat laitteet käyttävät joko teräverkollista tai pyörivää tekniikkaa - käyttäjillä on yleensä selkeä mieltymys tämän suhteen, vaikka toinen ajotapa ei välttämättä ole selkeästi toista parempi. Konetta vaihtaessa älä anna alkuvaiheen lievän ihoärsytyksen lannistaa, sillä iholla voi mennä jopa muutama viikko tottua uuteen ajotapaan tai -laitteeseen.

Teräverkollisen partakoneen terät liikkuvat suoria linjoja pitkin ja pyörivän taas ympyröissä. Philips on tunnettu pyörivistä ajopäistään, kun Braun ja Panasonic sitä vastoin valmistavat vain teräverkollisia partakoneita. Tuotemerkit kuten NOOA sen sijaan tekevät malleja hyödyntäen molempia ajoteknologioita. Eli, suosit sitten pyörivää tai teräverkollista ajotekniikkaa, vaihtoehtoja on paljon.

Miten eri partakoneet eroavat toisistaan?

Partakoneen hinta koostuu pitkälti akun ominaisuuksista, terien määrästä ja laadusta, mukana toimitetuista lisävarusteista sekä asetusten ja toimintojen määrästä. Mitä tiheämpi ja karheampi parran laatu on, sitä vaativampi se on partakoneelle. Korkealaatuinen laite tarjoaa erinomaista ajomukavuutta ja tarkan lopputuloksen - koska partakonetta käytetään kohtalaisen usein on se todennäköisesti sijoituksen arvoinen.

Lataus- ja käyttöaika

Useimmat partakoneet ovat langattomia, mikä käytännössä tarkoittaa, että niillä on ladattava akku. Jotkin edullisemmista langattomista malleista hyödyntävät kertakäyttöisiä paristoja. Arvokkaammilla laitteilla on yleisesti ottaen laadukkaampi akku. Edullisen akun teho voi ajan myötä laskea, kun parempi akku taas säilyttää tehonsa erinomaisena läpi koko laitteen käyttöiän.

Kiinnitä erityistä huomiota parranajokoneen lataus- ja käyttöaikaan, sillä ne voivat vaihdella suurestikin. Lataus voi parhaimmillaan viedä jopa 12 tuntia, kun nopeasti lataava laite taas selviää vain muutaman minuutin pikalatauksella. Koska rutiininomainen parranajo kestää vain muutaman minuutin, tunnin mittaisella akunkestolla varustettu partakone kestää käytössä parhaimmillaan monta viikkoa.

Terät ja huolto

Terävä korkealaatuinen terä leikkaa useita karvoja nopeasti ja vaivattomasti ilman nykimistä. Riippuen siitä miten hyvin konettaan huoltaa, partaterät voivat kestää käytössä jopa useamman vuoden.

Mikäli kuitenkin koneella ajellaan usein karkeaa ja tiheään kasvavaa partaa, terät heikkenevät viime kädessä hieman nopeammin.

Jotkin hyvin varustellut mallit myydään huoltoyksikön kanssa, joka ei ainoastaan puhdista ja voitele partakoneen teriä, vaan myös lataa laitteen akun. Kaikki terät on kuitenkin loppujen lopuksi vaihdettava - valmistajat tarjoavat kohtuuhintaisia vaihtopäitä korvaamaan vanhat loppuun kuluneet terät.

Mukautuva parranajo

Mukautuvalla ajotekniikalla varustettu partakone seuraa kasvojen muotoja ja lisää tarvittaessa tehoa kohdatessaan tiheämmän parrankasvun alueen. Ominaisuus nopeuttaa parranajoa ja aikaansaa tarkemman ajotuloksen. Mukautuva ajotekniikka nostaa kuitenkin partakoneen hintaa - sen lisäksi, että ominaisuus vaatii ajopäältä suuremman määrän liikkuvia osia edellyttää se myös, että partakone on varustettu edistyneellä anturiteknologialla.

Wet & Dry

Tiettyjä partakoneita voidaan käyttää veden kanssa erilaisin rajoituksin. Joidenkin yksiköiden ajopää on mahdollista huuhdella käytön jälkeen hanan alla, kun toiset taas voi kastella kauttaltaan ja käyttää huoletta vaikkapa suihkussa. Kehittyneimmät laitteista ovat yhteensopivia jopa partageelien ja -vaahtojen kanssa. Koska vesi tekee partakarvasta pehmeämmän, parranajo veden kanssa on iholle hellävaraisempi. Mikäli et siis erityisemmin pidä parranajosta kuivana, varmista, että uudessa partakoneessasi on Wet & Dry -ominaisuus.

Lyhyesti

Vaikka partakonevalikoiman laajuus voi aluksi vaikuttaa ylivoimaiselta, on sitä lopultakin helppo rajata, kun tiedät mitä kaipaat tehokkuuden, teränlaadun, vedenpitävyyden, akunkeston ja lisävarusteiden osalta.

Jos parrankasvu on nopeaa ja parta on laadultaan tiheä ja karkea, on kannattavaa sijoittaa hieman arvokkaampaan malliin, jonka teho ja terien laatu tekevät parranajosta huomattavasti miellyttävämpää. Jos toisaalta olet hankkimassa ensimmäistä partakonettasi, pääset todennäköisesti hyvin alkuun perusmallin kanssa – parrankasvu on usein nuorilla hieman maltillisempaa.

NOOA

NOOA:n partakonevalikoima koostuu huomiota herättävän tyylikkäistä, helppokäyttöisistä ja kohtuuhintaisista laitteista – niin teräverkollisista kuin pyörivistäkin malleista. Partakoneita on tarjolla aina yksinkertaisesta matkaversiosta huipputason digitaalinäytöllä varustettuun laitteeseen.

NOOA:n laitteet ovat esimerkiksi erinomainen vaihtoehto ensimmäiseksi partakoneeksi niiden erinomaisen hinta-laatusuhteen vuoksi.

Philips OneBlade

OneBlade - yksinkertainen ja edullinen, mutta uskomattoman tehokas tulokas haastaa markkinoiden perinteiset partakoneet. Se on suunniteltu korvaamaan niin partakone ja -trimmeri kuin käsikäyttöinen höyläkin.

Laite käyttää vain yhtä terää (kuten voidaan nimestä päätellä), joka liikkuu 200 kertaa minuutissa. OneBlade-sarja tarjoaa muutamia malleja, jotka vaihtelevat akun ominaisuuksien, tehon ja muutaman lisätoiminnon osalta. Yhtenä haittapuolena edullisemman hintaisessa laitteessa on, että terät kuluvat hieman nopeammin, eli ne on vaihdettava noin neljän kuukauden kuluessa uusiin.

Partatrimmerit

Mikäli tyyliisi sopii paremmin parta siloposkisuuden sijaan, partatrimmeri on uusi paras ystäväsi. Olipa sinulla sitten viikset, pukinparta eli goatee, lyhyt parta tai pitkä parta - trimmeri tarjoaa helpon tavan pitää kaikki nämä tyylit siistissä kunnossa. Partatrimmeriä myydään sekä yksittäin erillisinä laitteina että kattavina pakkauksina, jotka sisältävät kaiken, mitä tarvitset kokonaisvaltaiseen parranhuoltoon.

Partatrimmeri on suunniteltu pitämään pitkäkin parta siistinä ja huoliteltuna. Aivan kuten partakoneitakin, trimmereitä on tarjolla monenlaisia - jotkut soveltuvat hyvin tietynlaisen parran huolitteluun, kun toiset sopivat useamman kuin yhden tyylin ylläpitoon. Niillä on partakoneiden kanssa yhteisiä hintaan vaikuttavia ominaisuuksia, kuten teho ja käyttöaika. Jos siis olet edelleen epävarma tai haluat, että tyylin muuttaminen käy helposti, kannattaa hankkia partatrimmeri monipuolisilla ominaisuuksilla.