True Wireless -kuulokkeet

Kun Apple poisti kuulokeliitännän puhelimistaan, markkinoiden kysyntä langattomille kuulokkeille sekä täysin uudenlaisille True Wireless -kuulokkeille kääntyi entistäkin hurjempaan kasvuun.

Japanilainen elektroniikkayhtiö Onkyo julkaisi ensimmäiset True Wireless -kuulokkeet IFA Berlin -näyttelyssä (Internationale Funkausstellung Berlin) Saksassa vuonna 2015. Suurelle yleisölle True Wireless -kuulokkeet tulivat kuitenkin tutuksi vasta vuonna 2016, kun Apple toi markkinoille Airpods-kuulokkeensa yhdessä iPhone 7 -puhelimensa kanssa.

Langattomat kuulokkeet mahdollistavat vapaamman liikkumisen ja soveltuvat sen vuoksi erinomaisesti esimerkiksi urheilijoille ja retkeilijöille. Langattomuudesta on toki hyötyä myös kotona, kun et halua häiritä muita perheenjäseniäsi. Voit nauttia hyvästä musiikista tai podcastien kuuntelusta samalla, kun suoritat aamuaskareita tai rentoudut kirjan ääressä.

Nykyaikainen koti on täynnä laitteita, jotka mahdollistavat langattomien ja True Wireless -kuulokkeiden hyödyntämisen – näitä ovat esimerkiksi älypuhelimet, tietokoneet, televisiot ja pelikonsolit. Kuulokkeet tarttuvat yhä useammalla mukaan myös lenkkipoluille, sekä lento- ja junamatkojen viihdykkeeksi.

Mitä tarkoittaa ”True Wireless”?

Tavallisissa langattomissa kuulokkeissa korvanapit on liitetty toisiinsa johdolla, vaikka itse soittolaitteeseen johtavaa kaapelia ei tarvita. Tällaisia kuulokkeita ovat esimerkiksi korvan ympärille tai päälle asettuvat around-ear- ja on-ear-kuulokkeet, sekä erityisesti urheiluun suunnatut niskan taakaa pujotettavat in-ear-nappikuulokkeet. Näihin kuulokkeisiin on äänen ja mikrofonin hallintaa varten usein suunniteltu erilliset painikkeet, vaikka myös välijohtoon sijoitettu kaukosäädin tai eletoiminnot ovat suosittuja vaihtoehtoja.

True Wireless -kuulokkeista voidaan käyttää myös nimitystä ”aidosti langattomat” tai ”truly wireless” -kuulokkeet. Näissä kuulokkeissa ei nimittäin ole johtoja lainkaan. Kaikki kuulokkeiden vaatima tekniikka mahtuu korvanappeihin, eli myös äänenvoimakkuutta ja mikrofonia hallitaan tätä kautta tai vaihtoehtoisesti suoraan älypuhelimen välityksellä.

Molemmissa tapauksissa kuulokkeiden langattomuudella viitataan varsinaisesti siihen, että kuulokkeiden ja äänilähteen väliin ei tarvita johtoa vaan äänisignaali välitetään Bluetoothin tai muiden langattomien tekniikoiden kuten infrapunan, radiotaajuuden tai Kleerin avulla.

Mitä etua kuulokkeiden langattomuudesta on?

Langattomien ja aidosti langattomien kuulokkeiden käyttäminen on helppoa ja vaivatonta. Ensimmäisen Bluetooth-parituksen jälkeen useimmat kuulokkeet kytkeytyvät seuraavalla kerralla käynnistyksen yhteydessä automaattisesti ennalta paritettuun äänilähteeseen. Olet siis laiteparituksen jälkeen aina valmis lenkkipolulle tai kuntosalille. Voit myös nauttia päivittäisistä askareista aivan uudella tavalla kuuntelemalla suosikkimusiikkiasi samalla kun haravoit lehtiä tai luot pihalunta – kaikki tämä ilman liikkumista rajoittavia johtoja.

True Wireless -kuulokkeiden merkittävin etu onkin niiden tuoma mahdollisuus liikkua täysin vapaasti. Käytitpä kuulokkeita sitten kuntosalilla tai ruoanlaiton aikana, voit liikkua huolettomasti äänilähteen läheisyydessä ilman signaalin katkeamista. Mikrofonilla varustetut langattomat kuulokkeet luovat lisäksi turvallisuutta liikenteeseen, sillä niitä voi käyttää handsfree-puheluita varten.

Säästät myös aikaa ja hermojasi, kun voit unohtaa kuulokejohtojen kiinnittämisen älypuhelimeen tai muuhun äänilähteeseen. Et myöskään joudu enää selvittämään repun pohjalla lojuneiden nappikuulokkeiden jatkuvasti solmussa olevaa johtoa. 

Millaista äänenlaatua voin odottaa True Wireless -kuulokkeilta?

Käsitys langattomien kuulokkeiden huonosta äänenlaadusta on vanhentunut. Kuulokkeiden pitkään jatkunut ja yhä kasvava suosio on puskenut langattomien teknologioiden kehitystä eteenpäin ripeällä tahdilla – liki kaikilla langattomilla kuulokkeilla on mahdollista nauttia erinomaisesta äänenlaadusta. Tietyt kuulokkeet on varustettu jopa vastamelun poistolla, joka vaimentaa taustahälyn ympärilläsi, jotta voit keskittyä täysin omaan lempimusiikkiisi. Laadukkailla True Wireless -kuulokkeilla voidaan parhaimmillaan saavuttaa jopa CD-tasoinen äänenlaatu.

Vinkkejä erinomaiseen äänenlaatuun

  • Varmista, että olet Bluetooth-yhteyden kantamalla. Kantamalla tarkoitetaan sitä etäisyyttä kuulokkeen ja äänilähteen välillä, jolloin äänisignaali toistuu ilman häiriöitä. Kantama on kuulokekohtainen ja se vaihteluväli on noin kymmenestä sataan metriin.
  • Minimoi esteet kuulokkeiden ja äänilähteen välissä. Esteenä voi toimia esimerkiksi seinä tai suuri huonekalu.

Entä akunkesto?

Aidosti langattomien kuulokkeiden akunkesto on valmistajasta ja mallista riippuen noin 3-6 tuntia. Osa uusimmista True Wireless -kuulokkeista tukee kätevää pikalatausta, jonka avulla voit saada jopa kolme tuntia lisää kuunteluaikaa vain 15 minuutin latauksella. Useimmat valmistajat tarjoavat tuotteen mukana myös akulla varustetun latauskotelon, jolla saat reilusti lisätunteja musiikin kuunteluun. Säilyttämällä kuulokkeita niille tarkoitetussa latauskotelossa ne pysyvät suojassa ja paremmin tallessa sen lisäksi että ne ovat aina täyteen ladatut.

Mikä neuvoksi, jos hukkaan kuulokenapit?

True Wireless -kuulokkeita harkitsevien keskuudessa huolenaiheeksi nousee usein pelko kuulokkeiden kadottamisesta. Säilyttämällä kuulokkeita niille suunnitellussa kotelossa pelon toteutumiselta on kuitenkin helppo välttyä. Osa valmistajista tarjoaa kuulokkeisiinsa myös kätevän paikannustoiminnon, jonka avulla kadonnut korvanappi löytyy nopeasti.

Kaikki True Wireless -kuulokkeet suunnitellaan pysymään tukevasti paikallaan. Kiinnitä kuitenkin erityistä huomiota kuulokkeen muotoon, mikäli hankit True Wireless -napit jonkin urheiluharrastuksen tueksi. Tällöin on suositeltavaa valita nimenomaan kuntoiluun soveltuvat kuulokkeet. Näiden laitteiden kuulokepehmusteet on usein varustettu siivillä, jotka auttavat pitämään ne paikallaan vaativankin juoksulenkin aikana.

Powerin valikoimassa urheiluun soveltuvia malleja ovat esimerkiksi:

  • Bose SoundSport Free
  • Jabra Elite Sport

Mikäli toinen kuulokkeista kuitenkin syystä tai toisesta hukkuu tai vahingoittuu, kannattaa olla yhteydessä valmistajaan. On mahdollista, että korvaava kuulokenappi on ostettavissa erikseen edullisempaan hintaan.

Mitä ne sitten maksavat?

Aidosti langattomien kuulokkeiden hinnat alkavat sadan euron tuntumasta. Tässä hintaluokassa on suositeltavaa tutustua tuotteeseen huolellisesti ja varmistaa, että ominaisuudet sopivat käyttötarkoitukseesi. Powerin valikoimasta löydät edulliseen hintaan paljon laadukkaita True Wireless -kuulokkeita. Tutustu esimerkiksi seuraaviin vaihtoehtoihin:

Arvokkaimmat kuulokemalleista voivat olla useamman sadan euron arvoiset, mutta ne tarjoavat usein merkittävästi parempaa äänenlaatua, akunkestoa, istuvuutta sekä hien- ja vedenkestävyyttä. Powerilta löydät esimerkiksi nämä viimeisintä huutoa olevat mallit: