Soundbar

Soundbar on television eteen sijoitettava kaiutin – se on kapea ja matala, mutta leveydeltään usein television luokkaa. Soundbar yhdistetään televisioon hieman mallista riippuen joko johdolla tai langattomasti. Langattomuus ominaisuutena on tarjolla nykyään jo suurimmassa osasta soundbar-kaiuttimia, mutta edullisimmat mallit hyödyntävät yhä fyysistä kytkentää. Näitä kaiuttimia on siis tarjolla laidasta laitaan eri hintaluokissa, mutta käytännössä jokainen niistä on parannus yksinomaan television omiin pienikokoisiin kaiuttimiin.

Soundbar, soundbar ja subwoofer vai kotiteatterijärjestelmä?

Äänijärjestelmiä televisioon on tarjolla monessa eri varustetasossa. Yksittäinen soundbar itsessään parantaa televisiokokemusta jo merkittävästi, mutta tarjolla on myös bassovahvistimella eli subwooferilla varustettuja järjestelmiä tai kokonaisvaltaisia kotiteatterijärjestelmiä ja soundbar-järjestelmiä. Jos et ole varma millainen äänentoisto kotiisi parhaiten sopii, kannattaa aloittaa soundbarilla. Varmista kuitenkin, että valitsemasi soundbar-kaiutin tukee mahdollisia lisälaitteita kuten takakaiuttimia tai bassovahvistinta. Näin sinun on tulevaisuudessa halutessasi mahdollista laajentaa olemassaolevaa järjestelmääsi.

Soundbar

Valitessasi televisioosi soundbar-äänijärjestelmää, kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • Liitettävyys
  • Langattomuus
  • Kiinnitysmahdollisuudet
  • Muoto suhteessa televisioon

Liitettävyys televisioon

Soundbar voidaan kytkeä televisioon eri tavoin. Optinen kaapeli, HDMI ARC tai Bluetooth ovat näistä yleisimmät. Optinen kaapeli löytyy usein edullisemmista malleista, kun Bluetooth sitä vastoin hieman arvokkaamista.

Bluetooth- tai HDMI ARC -mallit mahdollistavat soundbarin ohjauksen television kautta, eli äänijärjestelmästä tulee käytännössä saumaton osa televisiota, jolloin sitä ei tarvitse säätää erikseen omalla kaukosäätimellä. Jos liitäntänä on HDMI ARC (Audio Return Channel), varmista, että kytkentä on liitetty oikeaan HDMI-porttiin televisiossa. Kaikissa television HDMI-porteista ei ole ARC-kanavaa äänenpalautukselle.

Langattomat yhteydet

Bluetoothilla varustetun soundbarin etu on, että sitä voi käyttää aivan kuten tavallista kaiutinta. Tämä tarkoittaa, että voit suoratoistaa esimerkiksi musiikkia langattomasti puhelimestasi tai muista älylaitteistasi kytkemättä televisiotasi päälle. Vastaava ominaisuus löytyy myös Wi-Fi-yhteydellä varustetuista äänijärjestelmistä.

Kiinnitysmahdollisuudet ja muoto

Soundbar sijoitetaan usein television eteen. Monet valmistajista suunnitelevat soundbarinsa sopimaan erityisen hyvin tietynlaisen tai itse valmistamansa television kanssa, jolloin television jalan muodossa on huomiotu sen eteen sijoitettava kaiutin. Jos TV-tasosi on kapea, kiinnitä huomiota television jalan muotoon ja varmista mittaamalla, että harkitsemasi soundbar mahtuu sen eteen.

Soundbar-valikoimasta löytyy myös seinään kiinnitettäviä vaihtoehtoja vapaasti sijoitettavien lisäksi. Malleissa on harvoin mukana erillistä seinäkiinnitystelinettä, mutta tuote on mahdollista ostaa erikseen. Vaihtoehto on kätevä, kun televisio on kiinnitetty seinään eikä soundbaria haluta sijoittaa TV-tasolle tai taso puuttuu kokonaan.

Subwoofer

Suurin osa television äänijärjestelmistä myydän nykyään soundbarin ja subwooferin yhdistelmänä. Subwoofer on soundbarista erillinen bassovahvistin, jolla saadaan myös monen elokuvan äänikokemukselle täysin olennaiset alaäänet kuuluviin. Syvä bassoääni tekee elokuvakokemuksesta huomattavasti aidomman ja elävämmän. Kuten soundbaristakin, myös subwooferista löytyy langattomia tai langallisia versioita.

Soundbar- ja kotiteatterijärjestelmät

Kotiteatterijärjestelmä on todellisen audiohifistelijän valinta, jolla on mahdollista luoda vaikuttava ja mukaansatempaava tilaääni aivan kuten elokuvateatterissa. Parhaita järjestelmistä ohjataan Wi-Fi:n välityksellä, jolloin käytännössä koko kodin äänimaailma on mahdollista yhdistää yhdeksi eheäksi kokonaisuudeksi. Kotiteatterijärjestelmä koostuu useista television eteen, sivuille ja taakse sijoitettavista kaiuttimista. Tämän äänijärjestelmän heikkoudeksi voikin muodostua kaiuttimien sijoitus – osa ei halua täyttää koko olohuonettaan kaiuttimilla ja osalta ei löydy niille paikkaa lainkaan. Sisäänrakennettu kotiteatterijärjestelmä onkin erinomainen vaihtoehto, mutta kallis sellainen.

Kattava soundbar-järjestelmä pääsee äänimaailmaltaan lähelle kotiteatterijärjestelmää, mutta voi olla helpompi ja siistimpi sijoittaa. Soundbar onkin juuri helppoutensa vuoksi nykyään suosittu vaihtoehto uutta äänijärjestelmää harkitsevalle. Soundbarit ja sen järjestelmät kuuluvat tällä hetkellä myös innokkaan kehityksen piiriin valmistajien keskuudessa. Kotiteatterijärjestelmää tuoreempana tulokkaana soundbareilta voidaan odottaa uusia ominaisuuksia ja entistäkin parempaa äänenlaatua tulevina vuosina.