Onko jääkaappisi liian lämmin? Testaa helposti ja varmista elintarvikkeiden säilyvyys

Jääkaapin ja pakastimen optimaalinen lämpötila

Tiedätkö mikä on jääkaapin oikea lämpötila? Tämä ei ole turhaa triviaa, sillä jos jääkaapin lämpötila on liian korkea lihat, kalat ja muut herkästi pilaantuvat elintarvikkeet saattavat mennä pahaksi ennen aikojaan. Ja toisaalta liian kylmä jääkaappi saattaa nahistuttaa vihannekset ja salaatit nopeasti ja kuluttaa turhaan energiaa. Hyvä ohjenuora on, että jääkaapin lämpötilan tulisi olla 2-6 °C -astetta. Oikeaoppinen pakastimen lämpötila on -18- -25 °C -astetta.

Jos jääkaapilla on monta ahkeraa vierailijaa, voi jääkaapin säätää jopa hieman 2 °C -astetta viileämmäksi: kun kaapin ovea availlaan lämpötila nimittäin kohoaa. Muistathan myös aina antaa lämpimän ruoan jäähtyä kunnolla ennen jääkaappiin laittamista! Lämpimän ja kuuman ruoan siirtäminen jääkaappiin nostaa sen sisälämpötilaa. Muistathan lisäksi, että kesällä huonelämpötilat saattavat nousta. Sillon kylmälaitteita kannattaa säätää hieman kylmemmäksi. Syksyn tullessa jääkaapin lämpötilan voi arvioida uudelleen.

Yleisten elintarvikkeiden säilytyslämpötiloja - löytyykö kaapistasi näitä?

Säilytyslämpötila enintään +3 °C

  • tuore liha
  • tuore kala ja mäti
  • tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat

Säilytyslämpötila enintään +6 °C

  • muut kalavalmisteet
  • maitovalmisteet sekä voi ja margariini

Säilytyslämpötila +10 ºC - +14 ºC

  • ruokaöljy
  • leipä ja viljavalmisteet (voi säilyttää muutamia päiviä myös huoneenlämmössä)

Säilytyslämpötila huoneenlämpö

  • avaamattomat säilykkeet
  • avaamattomat iskukuumennetut maitovalmisteet

Jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa - tämä kannattaa pitää mielessä tuotteita sijoitellessa. Yleensä kylmin paikka on hyllykkö salaattilaatikon yläpuolella, jääkaapin keskikohdassa. Muistathan asetella elintarvikkeet aina riittävän väljästi. Siten ilma pääse kiertämään ja jääkaapin kaikki osat pysyvät tarpeeksi kylminä.

Kun jääkaapin tai pakastimen ottaa ensimmäistä kertaa käyttöön ostamisen tai siirtämisen jälkeen, muista varmistaa että ne ovat tarpeeksi kylmiä ennen tuotteiden laittamista. Tähän menee yleensä 2-4 tuntia.

Näin mittaat jääkaappisi lämpötilan

Voit itse testata jääkaapin lämpötilan jääkaappilämpömittarilla. Pakastimen lämpöasteiden mittaamiseen tarvitaan ulkolämpömittari. Mittareita myydään useimmissa supermarketeissa ja rautakaupoissa.

Mittaria kannattaa pitää jääkaapissa useita tunteja avaamatta jääkappia ja vasta sitten tarkastaa lukemat - esimerkiksi heti aamutuimaan. Voit ripustaa mittarin roikkumaan lokerikon reunaan tai vaihtoehtoisesti laittaa sen "makuuasentoon" hyllylle. Kolmas keino on käyttää apuna vesilasia. Laita lasi vettä yön yli jääkaappiin ja mittaa veden lämpötila aamulla heti otettuasi sen pois jääkaapista. Tätä voi testata eri hyllyillä ja tutkailla lämpötilaa eri korkeuksilla.

Jääkaapin lämpötilan säätö

Lähes kaikissa jääkaapeissa on lämpötilan säätönuppi. Asteikko saattaa vaihdella, mutta yleensä "nolla" tarkoittaa pois päältä ja mitä suurempi numero sitä kylmempi lämpötila.


Tutustu monipuoliseen jääkaappivalikoimaamme