Google Stadia on täällä

Google julkaisi vihdoin kauan odotetun pelialustansa Stadian vuoden 2019 Game Developers Conference -tapahtumassa. Google lähtee haastamaan pelimaailman konkareita aivan uudenlaisella palvelullaan, jolla se tulee siirtäneeksi pelimaailman huomion yhä vahvemmin striimaukseen. Suoratoistopalvelun kautta käyttäjällä on pääsy suureen määrään pelejä käytännössä millä vain laitteella.

Googlen Stadia toimii Internetin välityksellä pilvipalveluna ja mahdollistaa käytön suurella kirjolla erilaisia laitteita mukaanlukien puhelimet, tietokoneet, tabletit ja televisiot. Tämä helppokäyttöinen ja sosiaalinen pelikokemus toimii vahvassa yhteydessä YouTuben kanssa, jonka ansiosta pelaaja voi sekunneissa jakaa oman pelinsä maailman kanssa ja liittää ystävänsä tai seuraajansa samaan peliin kanssaan.

Koska kaikki prosessointi hoidetaan Googlen palvelimilla, suorituskyky ei riipu käytettävästä laitteesta. Palvelulta luvataankin ennennäkemättömän nopeita latausaikoja sekä jopa 60 FPS ja HDR-tuettua 4K-kuvaa – toki tämä on vasta alkua. Google on luvannut, että pelialusta tulee ennen pitkää tukemaan myös 8K-sisältöä.

Google julkisti myös oman Stadia-peliohjaimensa, vaikka varsinainen pelaaminen onnistuu ilmankin. Stadia-ohjain on perinteinen peliohjain muutamalla lisäpainikkeella. Pelaaja voi esimerkiksi jakaa tilanteensa ystäviensä kanssa tai saada yhteyden Google Assistant -virtuaaliavustajaan suoraan ohjaimen kautta. Ohjain yhdistetään peliin helposti liittämällä se samaan Wi-Fi-verkkoon pelaamiseen käytettävän laitteen kanssa.

Toistaiseksi Google ei ole antanut alustalleen tarkempaa julkaisupäivämäärää. Google lupasi kuitenkin lanseerata Stadian osassa Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa vielä vuoden 2019 aikana.