Nettiyhteys on älykodin rakentamisen kannalta elintärkeä. Se rakentuu riittävän nopeasta laajakaistasta ja laadukkaista verkkolaitteista. Suurempaan kotiin suosittelemme uudenlaista kolmikaistaista Mesh-reititintä, jonka avulla rakenteiden tai useiden kerroksien vuoksi heikosta nettiyhteydestä on mahdollista päästä eroon.

Käytännössä kaikki älykotiin tuotavat laitteet otetaan käyttöön älypuhelimen avulla. Suurintaa osaa laitteista voidaan tämän lisäksi ohjata älypuhelimen sovelluksella. Kun älyjärjestelmiä alkaa olla kotona useampia, kannattaa harkita älykaiuttimen hankintaa. Esimerkiksi Amazon Echo tai Google Home ovat maailmalla hyvin suosittuja älykaiuttimia. Molemmissa on sisäänrakennettuna omat virtuaaliavustajansa Google Assistant ja Alexa, jotka tunnistavat valtavan määrän erilaisia äänikomentoja.

Suurinta osaa älytoiminnoista voidaan ohjata laitteiden oman sovelluksen välityksellä. Tämä vaatii kuitenkin hallintayksikön eli hubin. Moni valmistaja tarjoaa tällaisen aloituspakkauksen mukana, kun osa taas sisäänrakentaa sen kaikkiin laitteisiinsa – tämä kuitenkin riippuu pitkälti tuotteesta. Esimerkiksi Philips HUE -älylamput vaativat toimiakseen hubin. Käytännössä tämä kuitenkin tarkoittaa vain, ettei jokaista lamppua tarvitse ohjata erikseen.

Valitessasi älykotiisi uusia laitteita, kiinnitä huomiota eri laitteiden yhteensopivuuteen. Voi olla kannattavaa valita esimerkiksi vain yhdenlaisia älylamppuja. Pidä mielessä myös mahdollinen yhteensopivuus älykaiuttimien kanssa. Apple HomeKit, Google Home ja Amazon Echo -yhteensopivuudet on usein selkeästi ilmoitettu laitteiden pakkauksessa.