MIKSI PESUOHJELMIA ON NIIN PALJON?

Monet meistä tapaavat käyttää samaa 40 °C:n pesuohjelmaa kaikelle pyykillemme. Miksi pesuohjelmia siis ylipäätään on niin paljon? Jos haluat, että suosikkivaatteesi värit säilyvät kirkkaina ja muoto ryhdikkäänä, pese vaatteet aina hoito-ohjeen mukaan. Pidä kuitenkin mielessä, että vaikka vaatteeseen olisi merkitty esimerkiksi vain käsinpesu, voi silti olla mahdollista pestä se pyykinpesukoneessa. Tämä riippuu kuitenkin pitkälti laitteestasi. Varmista siis, että kiinnität vaatteiden pesuohjeiden lisäksi huomiota myös pesukoneesi toimintoihin – saatat yllättyä siitä mihin sen pystyy.

Vieläkö käsinpesu kannattaa?

Monet ovat edelleen siinä käsityksessä, että käsinpesu on paras tapa huolehtia herkistä vaatekappaleista. Vaikka näin on aiemmin ollut, ei väite nykyään pidä paikkaansa. Nykypäivän pesukoneet ovat täynnä erikoisohjelmia silkistä villaan, untuvaan, urheilutekstiileihin ja herkkiin tekstiileihin tavanomaisten puuvillaohjelmien lisäksi. Moderni pyykinpesukone ei ainoastaan ​​muuta käyttämänsä veden lämpötilaa kun valitset erikoisohjelman, vaan se voi muokata myös rummun liikkeitä tai jättää linkouksen kokonaan pois. Myös rummun sisäpinta on usein erityisesti suunniteltu tarjoamaan kaikille vaatekappaleille hellävarainen puhdistus. Toiminnot ja ominaisuudet vaihtelevat malleittain.

Käsinpesu vaatii usein paljon hankausta ja voi päinvastoin vahingoittaa vaatteita, joita yrität huoltaa. Tämän lisäksi vedenkulutusta on hankalampi säädellä. Käsinpesuun kuluu siis ajan lisäksi runsaasti vettä ja pahimmassa tapauksessa turhaan, sillä pesutulos yltää harvoin konepesun tasolle. Jos sinulla on hyvä pesukone, ota siitä kaikki hyöty irti.

Kokeile alhaisempaa pesulämpötilaa

Tiesitkö, että vaatteen hoito-ohjelapussa ilmoitettu lämpötila ei todellisuudessa ole pesun suosituslämpötila, vaan sen sijaan tekstiilin sietämä maksimilämpötila? Vaatteiden pesu alhaisessa lämpötilassa auttaa pitämään värit kirkkaina ja ehkäisee samalla kuitujen kutistumista. Viileän veden käyttö on myös ympäristöystävällisempää - lämpötilan alentaminen vain 10 °C:lla voi laskea pesusyklin energiankulutusta yli 50%. Kun käytössäsi on nykyaikainen pesukone ja sopiva pesuaine, et huomaa eroa pesutuloksissa.