Kuiva sisäilma

Kuiva ilma on turhauttava, mutta tuttu haaste suomalaisessa kodissa - pitkät kylmäjaksot ovat suuri osa ongelmaa. Mahdollisia kuivan ilman aiheuttamia oireita ovat esimerkiksi ihon ja erityisesti limakalvojen, kuivuminen ja ärsytys. Lisääntynyt staattinen sähkö on tästä toinen tuskastuttava merkki. Säännöllisten sähköiskujen lisäksi vaatteet jäävät kiinni ihoon ja hiukset nousevat pystyyn. Ilmankostutin on yksi helpoimmista keinoista taistella kuivaa sisäilmaa vastaan.

Liian alhainen kosteustaso

Kuiva ilma on tavallisimmin talviajan ongelma, sillä kylmä ilma sisältää huomattavasti vähemmän vesimolekyylejä verrattuna lämpöiseen. Kun tämä sama ilma sitten lämmitetään kodeissamme, ei kosteus lisäänny, vaan päinvastoin laskee entisestään. Kuivan ilman vaikutukset voivat tuntua jo kosteuden laskiessa alle 30%:n. Tämän vuoksi talviajan erityisen matalalla, jopa 10%, kosteustasolla voi olla merkittävä vaikutus hyvinvointiimme. Kuivalle ilmalle kesällä altistavat erityisesti ilmastointilaitteiden lisääntynyt käyttö.

Kuivan ilman vaikutus terveyteen

Ilman vesihöyry auttaa ihoa ylläpitämään oikean kosteustasapainon. Optimaalinen kosteus (sisätiloissa) on noin 45%, mutta 35-50% on vielä hyväksyttävä. Mikäli kosteus on tätä alhaisempi, voit kohdata oireita, kuten ihoärsytystä, nenäverenvuotoa, päänsärkyä sekä huulien, silmien ja nenän kuivumista. Kuiva ilma voi myös pitkittää esimerkiksi flunssaa, sillä riittävän kostea ilma tyypillisesti helpottaa tukkoisen nenän ja yskän oireita. Ilmankostuttimen avulla vältyt pienellä vaivalla näiltä kuivan ilman aiheuttamilta ikäviltä oireilta.

Staattinen sähkö

Pienet sähköiskut ovat toinen talviajalle tyypillinen harmi. Ilmassa oleva kosteus purkaa jatkuvasti staattisen sähkön synnyttämiä varauksia. Kun kosteutta on ilmassa vähän, varauksia kertyy kunnes ne purkautuvat pienen (mutta ärsyttävän) sähköiskun muodossa. Ilmankostuttimen käyttö kotona tai toimistolla säästää sinut niin sähköiskuilta ja tarttuvalta pölyltä kuin sähköisiltä hiuksilta ja vaatteiltakin.

Onko liiallinen kosteus haitaksi?

Kostea ilma ei itsessään ole terveydelle haitallista. Kostealla ympäristöllä on kuitenkin muutamia haittapuolia - se on nimittäin erinomainen kasvualusta esimerkiksi homeelle ja bakteereille. Kun huoneen kosteustaso on yli 50% pidemmän aikaa, on mikro-organismien kasvun lisäksi riski myös asunnon rakenteellisille vaurioille. Muista siis seurata asuntosi kosteustasoa, noudattaa ilmankostuttimen ohjeita ja puhdistaa laite säännöllisesti.