Höyrykypsennyksen edut

Höyryuunit ovat viime vuosina löytäneet tiensä myös suomalaisiin keittiöihin. Höyryn käyttö ruoanlaittossa ei kuitenkaan ole mikään moderni keksintö. Ammattikeittiöissä höyryä on käytetty jo vuosia, mutta varhaisimmat merkit sen käytöstä viittaavat aina kivikaudelle saakka. On yleisesti tiedossa, että tekniikan avulla voidaan valmistaa upeasti kypsyneitä ja terveellisiä ruokia. Kysymys kuuluukin, miksi emme kaikki jo hyödynnä tätä tekniikkaa? Alta löydät tietoa höyryuuneista sekä siitä miten sinä ja perheesi hyödytte siitä, kun alatte valmistaa ruokaa höyryllä.

Ero höyryuunin ja yhdistelmäuunin välillä

Höyrykypsennykseen kykenevät uunit voidaan jakaa kahteen alaluokkaan; höyryuunit ja yhdistelmäuunit (höyrytoiminnolla) - jälkimmäisessä on sekä tavanomaisen uunin toiminnot että erillinen höyrytoiminto.

Höyryuunit

Varsinainen höyryuuni ei käytä muuta kuin vesihöyryä ruoan kypsennykseen. Menetelmällä on mahdollista valmistaa erityisen terveellistä ruokaa. Hellä valmistustapa kykenee säilyttämään suurimman osan ravintoaineista – myös ruoan palamiselta ja kuivumiselta on helppo välttyä. Ainoa piirre, joka pelkällä höyryllä kypsennetystä ruoasta uupuu, on paistopinta. Sitä ei voida saavuttaa korkeintaan 100 °C höyryn avulla, vaikka pinnat on toki helppo ruskistaa jälikäteenkin esimerkiksi paistinpannulla. Höyryuuni ei välttämättä riitäkään yksin kaikkeen ruonlaittoon, mutta se on loistava lisä tavanomaisen uunin tai keittotason rinnalle.

Yhdistelmähöyryuunit

Yhdistelmähöyryuuni on monipuolisempi. Voit käyttää laitetta aivan kuten tavallista uunia tai kokeilla höyrypaistoa. Tällainen uuni yhdistää kiertoilmatoiminnon ja vesihöyryn saavuttaakseen upean paistopinnan kuivattamatta ruokaa sisältä. Edistyneimmät uuneista tarjoavat myös mahdollisuuden käyttää ruokiesi kypsennykseen pelkkää höyryä.

Nämä uunit voivat vaihdella keskenään paljonkin, myös höyrytoiminnon suhteen. Joidenkin uunien pohjalle lisätään hieman vettä ennen ruoanlaittoa vesihöyryn aikaansaamiseksi, kun toiset taas kytketään vesiliitäntään. Nämä mallit säätelevät höyryä yleensä automaattisesti parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Ruuan valmistukseen käytetetty höyryn määrä voi vaihdella nollasta 100 prosenttiin - jotkin laitteista antavat sinun itse valita. Näissä uuneissa on usein myös muita mahtavia ominaisuuksia, kuten sisäänrakennettu paistolämpömittari tai reseptitoiminto.

Mitä on Sous Vide?

Sous Vide on ranskaa ja tarkoittaa "tyhjiössä". Se on ennenäkemätön tapa valmistaa ruokaa. Kehittyneimmissä uuneissa on sitä varten erillinen toiminto.

Sous Vide -kypsennyksessä ainesosat pakataan tyhjiöpussiin, joka suljetaan huolellisesti. Ainesosat kypsennetään sitten käyttäen joko uunitoimintoa tai vesikattilaa ja erillistä Sous Vide -laitteistoa. Tämän menetelmän avulla voit kontrolloida kypsennyslämpötilaa äärimmäisen tarkasti. Näin voit poistaa turhan arpapelin ruoanlaitosta ja nauttia aina täydellisesti kypsytettyä ruokaa.

Mikä tekee höyrykypsennyksestä terveellistä?

Höyrykypsennyksen sanotaan olevan yksi terveellisimmistä ruoankypsennysmenetelmistä grillaukseen, paistoon ja keittämiseen verrattuna. Mistä tämä johtuu?

Ruoan paistolla ja grillauksella on samat haittapuolet. Nämä kypsennysmenetelmät nimittäin johtavat helposti kuivuneisiin ja palaneisiin ruokiin. Tämä ei vaikuta ainoastaan ruoan makuun, sillä palaneet elintarvikkeet voivat myös sisältää karsinogeenisiä eli syövälle altistavia aineita. Ruoan paistaminen pannulla vaatii usein öljyn käyttöä kiinnipalamisen estämiseksi. Mikäli öljyn käyttöä halutaan välttää, on höyrytys erittäin hyvä vaihtoehto.

Keittämisen pitäisi säästää sinut palaneelta ruoalta, mutta menetelmällä on varjopuolensa. Ruoan keittämisen johdosta merkittävä osa sen sisältämät ravintoaineista liukenee keitinveteen, josta niitä ei päästä enää hyödyntämään. Höyrykypsennyksessä ravintoaineet kuten kivennäisaineet ja vitamiinit säilyvät ruoassa paremmin.

Kaikista ruoanvalmistusmenetelmistä höyrykypsennys kykenee säilyttämään ruokasi ravintoaineet parhaiten. Tämä tarkoittaa ruoillesi myös parempaa makua ja koostumusta, koska ainesosat pysyvät lähempänä alkuperäistä tilaansa. Lisäksi, koska veden lämpökapasiteetti on ilmaa suurempi, höyryllä tapahtuva ruoanlaitto on nopeampaa kuin esimerkiksi pelkällä kiertoilmalla.

Mitä kaikkea voi kypsentää höyryllä?

Vastaus on, oikeastaan mitä vain. Kuten edellä mainittiin, höyryuunissa, jossa ei ole kiertoilmaa, on rajallisemmat vaihtoehdot ruoanlaiton suhteen. Yhdistelmäuunilla mahdollisuuksia taas on enemmän.

Puhdas höyry

Lämpötila on säädettävissä noin 40 ja 100 °C:n välillä, kun ruoka kypsennetään pelkällä höyryllä. Tämä sopii erinomaisesti ruoille, joita yleensä haudutetaan pitkään matalalla lämmöllä. Kokeile tehdä esimerkiksi puuroa, risottoa, crème brûléetä tai mykyjä (dumplings). Tämän lisäksi voit myös desinfioida tuttipullon ja säilykepurkit tai vaikka kohottaa taikinaa.

Kiertoilma ja höyry

Käytettäessä sekä kuumaa ilmaa että vesihöyryä, lämpötilan vaihteluväli on noin 40 - 275 °C. Tämä menetelmä paistaa ruokasi tasaisen mehukkaaksi rapeaa ulkopintaa unohtamatta. Kokeile tehdä leipää ja leivonnaisia, paistia, juustokakkua ja paahdettuja vihanneksia.

Aloita matkasi upeasti paistuneiden ja sisältä mehukkaiden leivonnaisten ja ruokien maailmaan omasta keittiöstäsi tänään.